Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Втора чистка на старите автомобили

24 Април 2008 / 13:04:09  GRReporter
1906 прочитания

Да се въведат отново на мерки за отстраняване на старите автомобили обсъждат министерствата на транспорта, финансите и околната среда в Гърция. За първи път те бяха приложени успешно в началото на 90-те години, което допринесе значително за обновяването на превозните средства по пътищата. Сред въпросите, които ще бъдат разгледани се поставя отново на дневен ред и забраната на дизеловите МПС-та в големите градове. Целта на конкретната мярка е опазването на околната среда, значителното намаляване на емисиите на изгорели газове предизвикващи парников ефект, но и на пътно-транспортните произшествия в Гърция. Доста от лицензираните търговци на автомобили вече са започнали неофициалните замени на стари автомобили срещу сериозни отстъпки при закупуването на нов.


Обсъжда се постепенното въвеждане на замяната като се започне с превозните средства без катализатор, които по неофициални данни са около 1 000 000. Веднага след това ще започне изтеглянето на автомобили с катализатор от първо поколение, чиято възраст е над 15 години и които се предполага, че са около 400 000.

Част от конкретните мерки, които се предлагат от Министерството на транспорта са:


·        Намаляване или пълно освобождаване от такса за регистрация.


·        Намаляване или пълно освобождаване от транспортен данък за нови автомобили от 5 до 10 години.


·        Налагането на данък „Околна среда” за автомобилите от старо поколение.


·        Намаляване на таксата за прехвърляне на такива, в които се прилагат последните тахнологии.


·        Съкращаване на периода, през който трябва да се получава карта за контрол на изгорелите газове и технически преглед за автомобилите от старо поколение.


·        Стимулиране на таксита и автобуси с хибридни двигатели.


·        По-широко прилагане на биогорива и екологично шофиране.


 

Друг въпрос, който ще бъде обсъден е премахването на забраната за движение в големите градове на дизелови автомобили, заради емисиите от изгорели газове, тъй като новите дизелови двигатели, които покриват изискванията на стандарта Евро-5, драстично намаляват тяхното количество. Също така трябва да се отбележи, че в момента Гърция се намира на последните места в ЕС, що се отнася до рециклирането на стари автомобили и разполага с най-остарелия автомобилен парк сред държавите-членки.


Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus