Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

24-часова стачка по гръцките пристанища

31 Януари 2008 / 08:01:01  GRReporter
1021 прочитания

Министърът на търговския флот Георгиос Вулгаракис заяви, че спешно ще бъде вкаран за гласуване в парламента законопроектът за приватизацията на контейнерните станции на пристанищата в Пирея и Солун. Министър-председателят Костас Караманлис  лично е дал зелена светлина за започването на процедурите.


Правителството предлага на пристанищните работници и служители, които реагираха остро на обявяването на търговете, възможност да бъдат прехвърлени на друга държавна работа, доброволно, предварително излизане в пенсия (от което вероятно ще се възползват около 400 души) и предоставяне на акции на пристанищата в Пирея и Солун на1/3 от пазарната им цена. Понеделник е първият ден от началото на тръжните процедури за предоставяне на контейнерните станции на частни лица. Комплекти с документи са поръчани от китайската компания Коско и дубайската Дубай Портс Уърлд. Офертите ще бъдат отворени на 19 и 20 февруари.


Паралелно с това, работниците от пристанището в Солун подготвят нова вълна от протестни действия. Днес те обявиха 24-часова стачка, като непосредствено след това те планират да предприемат всички позволени им от закона мерки, за да блокират приватизацията на контейнерните станции. На първо място те искат да оспоренят законността на тръжните процедури в съда и второ да започнат открит обществен диалог с компетентните органи, с цел да се обединят гражданите на Солун срещу приватизацията.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus