Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Клавиатурата и мишката ще станат изчезващ вид, обяви в Атина Бил Гейтс

30 Януари 2008 / 08:01:49  GRReporter
830 прочитания

Няколко месеца преди официалното му оттегляне от ежедневните му задължения като президент на Майкрософт, софтуерният магнат Бил Гейтс откри в Атина Центъра за нововъведения на Майкрософт и представи перспективите на фирмата за програмните продукти и компютърните технологии като цяло през следващите десетилетия.


Президентът на софтуерния гигант започна своето изложение като изказа съболезнованията си за смъртта на Архиепископ Христодулос. Заяви, че е щастлив, че се намира в Гърция малко преди да се оттегли от активната си кариера във фирмата през юли, за да се отдаде на благотворителна дейност


Клавиатурата и мишката, скоро  ще станат “изчезващ вид”, предрече г-н Майкрософт, тъй като вече се правят опити да бъдат заменени от по-“естествени” средства за комуникация като гласа и допира. Паралелно с това, информацията преминава географските и техническите ограничения и става достъпна за всекиго и навсякъде. Естествената платформа , на базата на която ще се развива естесвеният ход на човешкия живот оттук нататък ще бъде Интернет.


Революцията, съпътстваща приложението на различните програмни продукти в работата и личния живот на всеки от нас не ще се забави: «Софтуерът ще бъде по-важен през това десетилетие, отколкото беше през изминалите три», даде своята оценка Бил Гейтс по време на лекцията си пред програмисти и бизнесмени. Това е възможно, понеже подобренията в хардуера ще продължат засега да се развиват според закона на Мур* и не ще се превърнат скоро в ограничителен фактор. Мобилните телефони ще служат за портфейли, средствата за съхраняване на данни увеличават неимоверно капацитета си, а екраните с висока разделителна способност (High-definition) са готови да «залеят» всички повърхности в нашето ежедневие.


Технологията прави по-човешка и естествена връзката между човека и компютъра. Клавиатурата ще продължи да съществува като средство за въвеждане на текст и все пак ще бъде изместена от водещата позиция от технологиите за оптическо и аудио разпознаване на букви и говор. При това положение, когато някой поиска да научи неще ще може «да попита телефона си». Мишката ще бъде изоставена като средство за посочване и ще бъде заменена от допира и жестовете.


Като доказателство за това Бил Гейтс демонстрира Surface (Повърхност), компютър във формата на малка масичка, който позволява на потребителя да «разгъне» файловете си върху един голям екран за докосване (touch screen).


Запитан на шега каква нова кариера ще последва след оттеглянето си от Майкрософт, основателят на фирмата заяви, че първо ще се занимае със себе си като фитнес-инструктор ще му бъде Матю Маконъхи.


 


* Гордън Мур – съосновател на една от водещите хардуерни компании – ИНТЕЛ. През 1965 г. формулира т.нар. закон на Мур, според който прозводителността на процесорите се удвоява всяка година. Актуализирал постулата си през 1975 и 1995 г., променяйки цикъла на удвояване съответно на 1,5 и 2 години.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus