Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Държава и общество в помощ на имигрантите

30 Януари 2008 / 08:01:41  GRReporter
946 прочитания

По какъв начин държавата и обществото могат да си сътрудничат за успешното интегриране на имигрантите? Това е основният въпрос, отправян към компетентните органи, но и към обикновените граждани по наболелия проблем с имиграцията в световен план. Отговори на този въпрос ще бъдат търсени по време на 4-ия годишен конгрес по въпросите на емиграцията, организиран от институтите по миграционна политика на САЩ и Гърция. На него ще вземат участие делегати от цял свят, представители на държавните органи на Гърция, на Църквата, аналитици и др.


Мобилизирането на гражданското общество за решаването на проблемите на имиграцията има решаваща роля, както показва опитът от други държави. Председателя на ИМП на Гърция, Александрос Завос е убеден, че този опит ще бъде пренесен и в Гърция през следващите години. Факт, за който говорят направените вече първи стъпки в тази насока. Множество неправителствени организации, организации на имигранти, Църквата на Гърция, но и представители на други религии развиват непрекъснато нови програми за действие. И все пак, според Завос, още много трябва да бъде направено на ниво гражданско общество, защото, както подчерта, в Гърция не съществува традицията на доброволното начало, а освен това се е оформила неформална конкуренция между различните имигрантски организации.


Заместник-министърът на вътрешните работи Танасис Накос спомена за опитите от страна на Държавата да разреши този проблем: установяването на законова рамка за съвременната имиграция, узаконяване на пребиваващите в страната без разрешително за престой при логични и рационални условия, опазване и подсигуряване на границите без да бъдат нарушавани човешките права, стимулиране на равнопоставеното интегриране на граждани на други държави, които живеят в Гърция и др.


За подсилване на споменатите мерки е създадена програмата “Естия” (“Огнище”), която има за цел да повиши ролята на имигрантите, да стимулира поемането на инициативи от тяхна страна и даването на предложения за подобряването на качеството на живот на гражданите, гърци и имигранти. По-късно се изказаха представители на различни организации по разискваните теми за ролята на държавните органи и организации за интегрирането на имигрантите, ролята на Църквата и религията и сътрудничеството между неправителствените организации и държавната власт.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus