Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Всенародно поклонение пред Христодулос

29 Януари 2008 / 14:01:40  GRReporter
957 прочитания

            Въпреки снежната виелица, която от вчера бушува в гръцката столица, хиляди хора се редят с часове пред Митрополитската църква в Атина, за да отдадат последна почит на Архиепископ Христодулос. Христодулос почина вчера сутринта след няколкомесечна битка с рака на черния дроб, от който страдаше. От вчера в Гърция е обявен четиридневен национален траур, знамената на обществените сгради са свалени наполовина.


            Според данни на полицията, която охранява Митрополитския храм до 11 часа снощи вечерта над 3000 души са се поклонили пред ковчега с тленните останки на свщеника. Сред тях бяха и премиерът Костас Караманлис и съпругата му Наташа. Днес започнаха да пристигат и първите автобуси от провинцията. Вярващи от Солун и Волос пътували почти 10 часа по заснежените пътища на страната, за да отдадат последна почит на архиепископа. Митрополитската църква ще остане отворена по 24 часа на ден до погребението в четвъртък.


            Съболезнователни телеграми пристигат от всички краища на света. Президентът на Съединените щати Джордж Буш нарече Христодулос „изтъкнат глас на православното християнство”, а руският президент Владимир Путин говори за „загуба, която никога няма да се възстанови”. Веднага изпрати съболезнования и Вселенският патриарх Вартоломей, който ще присъства на погребението в четвъртък. Архиепископът на Америка Димитриос също обяви, че ще дойде на траурната церемония. От българска страна на нея ще присъстват митрополитите на Враца Калиник, на Варна Кирил и на Неврокоп Натанаил.


            Архиепископ Христодулос ще бъде погребан в 10 часа в четвъртък с всички почести на държавен глава. Денят е обявен за неработен от гръцкото правителство. На 7 февруари 76-те митрополити, членове на Светия синод на гръцката православна църква ще се съберат, за да изберат новия архиепископ на Атина и цяла Гърция.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus