Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ердоган към медиите: Представяте чашата наполовина празна

26 Януари 2008 / 08:01:39  GRReporter
902 прочитания

Мария Спасова, специален пратеник на grreporter.info в Истанбул           


Турският премиер Реджеб Таиб Ердоган разкритикува медиите в Гърция и Турция за начина, по който представят двустранните отношения. „Представяте чашата винаги наполовина празна и не виждате напредъка, който сме постигнали”, заяви той от трибуната на Гръцко-Турския бизнес форум, който Ердоган и Караманлис откриха в Истанбул. Сякаш за да потвърдят тези думи, гръцките медии бурно реагираха на думите му за „правата на 150 хиляди наши сънародници, които живеят в Гърция”.


Гърция признава, че в Беломорска Тракия живеят мюсюлмани, но категорично отрича термина малцинство, отрича те да са турци и настоява, че броят им е много по-малък. Веднага реагира и гръцкото външно министерство, според което „броят на мюсюлманите в Гърция е толкова, колкото е регистриран от държавните статистически институции”. Реджеб Таиб Ердоган говори и за „десетки хиляди гърци с турско гражданство, които живеят в цял свят и които са добре дошли да се върнат в Истанбул”.


Премиерите на Турция и Гърция откриха голям бизнес форум, в който участват 400 предприемачи във всички области на икономиката от двете страни. Интересно е, че форумът се откри на 25 чнуари, точно 20 години след 25 януари 1988 година, когато на Световния икономически форум в Давос 10 бизнесмени от Гърция и Турция поставят началото на деловите контакти между двете страни.


„Дипломатите концентрират вниманието си върху проблемите, а ние бизнесмените – върху възможностите. Защото ако не ги използваме ние, някой друг ще го направи”. С тези думи вицепрезидентът на Съюза на турските индустриалци Селим Еджели призова политиците да действат по-решително за нормализирането на отношенията между Атина и Анкара. Той цитира социологическо проучване на Kappa Research, проведено в Турция и Гърция точно преди посещението на Караманлис, според което 75 на сто от гърците и 75 на сто от турците искат климатът между двете страни да се подобри.


На форума присъства тежката артилерия на гръцкия и турския държавен и частен бизнес. За миналата година 270 гръцки компании са инвестирали 3 милиарда долара в Турция, като всичките преки чуждестранни инвестиции за Турция за миналата година са 7 милиарда долара. Търговският стокообмен между двете страни за 2007 година достигна също 3 милиарда долара, но възможностите са много по-големи. Само миналата година 1,5 милиона гърци са посетили Истанбул. Турците, които идват в Гърция са значително по-малко поради визовия режим.


Преди да отпътува за Атина Костас Караманлис посети и патриаршеското училище в Истанбул и се срещна с неговите възпитаници. „Не ни забравяйте и не забравяйте гръцките корени на Истанбул и на Вселенската патриаршия!”, помоли го Вселенският патриатх Вартоломей, който също присъства на срещата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus