Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Караманлис и Ердоган с шанс да останат в историята

25 Януари 2008 / 08:01:51  GRReporter
732 прочитания


С откровена лекция пред препълнена зала студенти от англоезичния университет Билкент приключи посещението на гръцкия премиер Костас Караманлис в Анкара. Пред академичната аудитория той заяви, че за Гърция и Турция няма друга възможност, освен да последват пътя на Германия и Франция и от вековни врагове да се превърнат в най-важната ос, движеща европейската интеграция. "Европейския съюз е най-успешния и най-дългогодишния експеримент за предотвратяване на конфликти в човешката история, затова подкрепяме изцяло членството на всички страни от Югоизточна Европа", подчерта той. В отговор на студентски въпрос Костас Караманлис заяви, че членствто на Турция в Европейския съюз не е условие за добрите отношения между двете страни. Той цитира поета Одисеас Елитис, който казва, че мирът иска сила, за да го издържиш.


Преди лекцията в Билкент, Костас Караманлис положи венец пред мавзолея на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал - Ататюрк. В паметната книга на мавзолея гръцкият премиер записа: "Кемал Ататюрк и Елефтериос Венизелос имаха политическата смелост, воля и далновидност да не оставят сблъсъци и трагедии от миналото да станат пречка в опитите за установяване на добро бъдеще в полза на двата народа". Паметната бележка беше коментирана от гръцките, а и от турските медии като покана към Реджеп Таийп Ердоган да използва шанса и да запишат имената си в историята.


След Анкара Костас Караманлис пристигна в Истанбул, където посети Вселенската патриаршия. "Присъствието Ви в Турция и в Истанбул ни вдъхва надежда, че добруването между двете страни не е непостижимо. Вие заедно с Реджеп Таийп Ердоган полагате много усилия за него", подчерта вселенският патриарх Вартоломей пред госта си. Самият Караманлис нарече Вселенската патриаршия "постоянният европейски глас в Турция, въпреки заплахите и разочарованията", имайки предвид честите демонстрации на Сивите вълци в истанбулския квартал Фенер и опитите на турския съд да отнеме титлата "вселенски" на Вартоломей.


Днес Костас Караманлис и Реджеп Таийп Ердоган ще открият голям гръцко-турски бизнес-форум в Истанбул.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus