Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Парадоксът на "заложничеството" на задържаните чужденци

25 Януари 2008 / 04:01:36  GRReporter
858 прочитания


Спешната необходимост да бъде премахнат парадокса на "заложничество", на който са подложени чужденците, срещу които са издадени повече от едно решения за екстрадиране, поиска гръцкия омбудсман от компетентното министерство. По-точно, става дума за ситуациите, в които от края на 2006 г. насам много чужденци са задържани в рамките на законовите три месеца, след което са освобождавани, поради невъзможност да бъдат екстрадирани. Това освобождаване, обаче е само фиктивно, тъй като същите са задържани веднага за нови три месеца на базата на ново решение за екстрадиране.


В тези случаи, се злоупотрбява с издаването на второ, трето и т.н. решение за екстрадиране, за да се "озакони" непрекъснатото им задържане. Както споменава Омбудсмана, тази практика на гръцката държава е осъдена от Европейския съд по правата на човека. Освен това подчертава, че присъдено веднъж решението за екстрадиране е в сила и не е законно да бъде издавано друго и следователно постоянното задържане, след изтичането на тримесечния срок също е незаконно.


По проблема с отношението към задържаните чужденци, Омбудсманът предлага само по изключение да се прилага арест и ново задържане, само в случаите, когато е напълно сигурно, че екстрадацията е възможна. След новото подхващане на темата, от страна на Омбудсмана, компетентните органи разгледаха проблема като поддържат тезата, че въпросът със задържането на чужденци след изтичане на тримесечния срок остава неорегулируем процедурно. В последствие, се отбелязва, че трябва да бъде даден логичен период от време, в рамките на един месец, в който да се осъществи напускането на страната. В случай, че чужденецът не изпълни това задължение " ще бъде приложен съответно чл. 205 от Наказателния кодекс на Република Гърция".


Омбудсманът изисква да бъде преразгледана конкретната практика, с цел да бъде осигурено спазването на законността, относно задържаните чужденци. В заключение добавя, в случай, че се установи наличието на "недостатъчни законови основания или съмнение", засегнатите чужденци трябва да бъдат незабавно освобождавани.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus