Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Караманлис и Ердоган решиха да играят открито

24 Януари 2008 / 09:01:02  GRReporter
905 прочитания


Мария Спасова - специален пратеник на

grreporter.info в Анкара


Нов етап в отношенията между Гърция иТурция бележи посещението на Костас Караманлис в Анкара, първото на гръцки премиер в Турция от почти 50 години насам. Костас Караманлис и Реджеп Тайип Ердоган изоставиха традицията при официалните си срещи да обсъждат само теми, които ги обединяват и заговориха без заобикалки по спорните за двете държави въпроси. А те са известни - Кипър, териториалните води в Егейско море, правата на мюсюлманското малцинство в Източна Тракия, статутът на Вселенската патриаршия.


Турският премиер подчерта, че за неговата страна основата за решаването на Кипърския въпрос е планът Анан, който като име е остарял, но същността му е формулата за справедливо обединяване на острова. През 2004 г. този план бе отхвърлен с референдум от кипърските гърци. За гръцкия министър-председател необходимата предпоставка за каквито и да е преговори е прилагането на споразумението от 8 юли 2006 г., с което кипърските турци се задължават да сътрудничат за уреждането на проблемите на бежанците от турската инвазия.


По отношение на териториалните води в Егейско море Костас Караманлис подчерта, че те трябва да се определят в съответствие с международното право. От думите на Ердоган става ясно, че международното право не решава справедливо ситуацията в Егейско море и затова трябва да се търсят други варианти. Междувременно като знак на добра воля и за да се избегнат неприятни инциденти докато Караманлис е в Турция, гръцкото министерство на търговския флот забрани на гръцки риболовни кораби до събота да ловят риба около спорния остров Имия.


Турският премиер поиска външните министри на двете страни Дора Бакояни и Али Бабаджан лично да се ангажират с уреждането на проблемите на турското малцинство в Източна Тракия. Гръцкият премиер заяви, че зачитането на статута на Вселенската патриаршия ще донесе на Турция паспорт за Европейския съюз. Двамата държавници обявиха, че разговорите между контактните групи по различните проблеми ще станат по интензивни.


Посещението на Караманлис в Анкара се следи с огромен интерес както от гръцките, така и от турските медии. Социологическо проучване, публикувано в турския всекидневник "Сабах" показва, че 73 % от турците одобряват визитата на гръцкия премиер, доакто само 40 % от гърците са настроени положително към нея.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus