Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция на крачка от безвизов режим със САЩ

30 Ноември 2007 / 07:11:18  GRReporter
1010 прочитания

Нова стъпка в развитието на процедурата по включването на Гърция в американската програма за отпадане на визовия режим е посещението на екип от американски експерти по консулски и имиграционни въпроси с техни гръцки колеги от министерствата на вътрешните и външните работи, както и на правосъдното ведомство. В рамките на това сътрудничество са предвидени и посещения на пропускателни гранични пунктове и летища. След края на посещението ще се изготви оценка на актуалното състояние на Гърция ще се задействат предвидените от американското законодателство процедури за премахването на визи за гръцки граждани.


Основното условие за падане на визовия режим е да е отказите за издаване на визи да не надхвърля 10 % от всички подадени молби за предходната година, както и приемането на електронни паспорти с личните биометрични данни. Правителството на Караманлис ги въведе от 1 януари 2006 г.. След приемането във Вашингтон на новия закон за визите през август, Гърция е единствената страна, която е получила покана за програмата за отпадане на визовия режим със САЩ. Предложението на американския държавен секретар Кондолиза Райс към секретаря по вътрешната сигурност Майкъл Чертоф бе направено малко преди парламентарните избори в Гърция на 16 септември.


Въпреки ентусиазма на Гърция, тя е единствената страна от 15-те най-стари членки на ЕС, чиито граждани все още се нуждаят от виза за САЩ. Гръцкото обществено мнение свързва този факт с антиамериканските настроения и поредиците атентати срещу американски дипломати и срещу самото посолство в Атина, чиито извършители остават неоткрити.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus