Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Загиват ли хуманитарните науки в Гърция?

29 Ноември 2007 / 14:11:47  GRReporter
1039 прочитания

Състоянието на световната хуманитаристика, според ширещото се мнение е повече от критично. Тази световна тенденция не пропуска и гръцките университети, където тези науки битуват изолирани от обществото, като по този начин губят в битката за предпочитанията на младите. Този проблем, който занимава академичните общности на Философските факултети и  Катедрите по хуманитарни науки, ще бъде основната тема на откриващия се утре (30 ноември) в Солунския университет конгрес – “Бъдещето на хуманитарните науки в Гърция”. Инициативата за организирането му е на Философския факултет на Солунския Аристотелов университет. В работата на конгреса, която ще продължи до 1 декември, ще вземат участие всички декани на философски факултети от висшите учебни заведения в Гърция и Кипър, както и всички завеждащи катедри по хуманитарни науки.


Деканът на Философския факултет на Солунския университет Фивос Гикопулос коментира, че за кризата в сферата на хуманитаристиката са виновни технологиите и липсата на финансиране, а в много случаи и самоизолирането на хуманитаристите от посланията, които изпраща обществото. Показателен е и фактът, че през последните години финансирането на хуманитарните факултети и катедри, както за преподаване, така и за изследвания се запазва на едно и също ниво, а 90 % от бюджета се дава на факултетите, които се занимават с естествени (точни) науки. Показателно е и намаляването на броя на приетите студенти в тези факултети, което не се дължи на съкращаване на местата от Министерство на образованието,  а на предпочитанията на младежите, които кандидатстват, както и ниските балове. Участниците в конгреса ще потърсят решения за тематичното обновяване на учебните програми, за интердисциплинарните сътрудничества, за начините за интегриране на хуманитарни предмети в програмите на естествените науки и т.н.


С подобни проблеми се сблъскват и съответните факултети и катедри почти навсякъде по света, както например във Великобритания, където затварят цели факултети. Това е причината за щироко разпространеното мнение, че световната хуманитаристика се намира в състояние на дълбока криза, като някои учени говорят даже и за колапс.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus