Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция предприема офанзива срещу глобалното затопляне

27 Ноември 2007 / 14:11:26  GRReporter
919 прочитания

            Гърция предприема офанзива срещу глобалното затопляне, стана ясно на специална проява, организирана от гръцкото външно министерство. Страната пое председателството на Международната мрежа за човешка сигурност през тази пролет и обяви за свой приоритет последиците от глобалното затопляне за човешката сигурност. „В развитите страни един човек на всеки 1500 е засегнат от измененията в световния климат, в развиващите се – един на всеки 19. Затова в развитите страни хората по-трудно вярват, че глобалното затопляне е вече факт”, подчерта Джузепе Белсито, представител на програмата на ООН за развитие ПРООН.


Именно за да реагира на тази ситуация, гръцкото председателство на Международната мрежа за човешка сигурност ще съсредоточи дейността си в две посоки. Едната е информирането на обществото в западните страни за проблемите на глобалното затопляне и тук Гърция предвижда конференция в Ню Йорк заедно с УНИЦЕФ за глобалното затопляне и децата, в Женева за така наречената екологична имиграция и във Виена за промените в климата и ефекта им върху жените. Заключителна конференция през април 2008 в Атина ще търси научния отговор на ефекта на глобалното затопляне върху човешката сигурност.


Втората посока, в която ще действа гръцкото председателство е подкрепа за населението в бедните страни, което е пряк потърпевш на този световен феномен. Гръцкият външен министър Дора Бакояни обяви създаването на гръцки фонд за справянето с последиците от изменението на климата в Африка и в малките островни държави на Тихи океан, а също и се ангажира страната да популяризира и обяснява проблема пред международни икономически и регионални организации, които също да инвестират средства и знания в тези най-потърпевши от глобалното затопляне страни.


По традиция Гърция е една от активните страни по отношение на взимането на мерки срещу промените в световния климат. Страната е сред държавите, ратифицирали протокола от Киото. Самата тя отделя 0,3 на сто от световните емисии на въглероден двуокис, което се равнява на 8,8 тона въглероден двуокис на глава от населението на година.   

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus