Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

И гръцката опозиция се намеси в спора с Македония

07 Ноември 2007 / 15:11:49  GRReporter
1082 прочитания

            Докато гръцкият външен министър Дора Бакояни лобира във Великобритания и Германия срещу изпращането на покана към Македония да се птисъедини към НАТО през 2008 година, лидерите на левите партии в Гърция лобират в Атина и Скопие за гъвкавост в спора за името на бившата югославска република. Председателят на Радикалната левица Алекос Алаванос замина за Скопие, където ще има стещи с президента Бранко Цървенковски и с премиера Никола Груевски, а председателката на Комунистическата партия на Гърция се срещна с министър-председателя Костас Караманлис.


            Гръцката Радикална левица винаги се е изказвала в подкрепа на име, състоящо се от две думи, едната от които да е Македония – от рода на Нова Македония или Вардарска Македония или Република Македония-Скопие. От 92 година насам подобно название категорично се отхвърля от гръцкия политически елит. Доскоро то се приемаше като вариант от македонците, но те също втвърдиха позицията си. Алекос Алаванос се е нагърбил със задачата да лобира пред македонските власти да подкрепят подобно предложение в името на намирането на взаимно приемливо решение с Атина и приемането на бившата югославска република в НАТО и ЕС.


            В 45-минутна среща с гръцкия премиер Костас Караманлис лидерката на Комунистическата партия Алека Папарига го убеждаваше, че на думата Македония трябва да се гледа като на географски термин, а не като на историческо или етническо понятие. „Гърция не притежава нищо, което Македония би могла да й оспорва”, изтъкна тя. Според нея гръцкият политически елит трябва да се откаже от споразумението си от 1992 година, когато бе решено, че в името на бившата юго-република не бива да се съдържа думата Македония. „2007 е различна година от 1992 – тогава разпадането на Югославия едва започваше”, подчерта Папарига.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus