Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция пое председателството на ЮНЕСКО

17 Октомври 2007 / 09:10:52  GRReporter
1148 прочитания

            Гърция пое председателството на Общото събрание на ЮНЕСКО след като 62 години членува в организацията като страна-учредителка. Единодушно председател на изпълнителни съвет бе избран посланикът на Гърция в организацията Георгиос Анастасопулос. Общото събрание на ЮНЕСКО заседава всеки 2 години, за да очертае приоритетите на организацията съобразно световните реалности.


            Вчера за Париж, където е седалището на ЮНЕСКО замина президентът на страната Каролос Папуляс, който утре ще говори пред Общото събрание на организацията. Папуляс ще е третият гръцки президент, на който е оказвана такава чест след Константинос Цацос през 1979 и Константинос Караманлис през 1982 година.


            Най-важният приоритет на гръцкото председателство ще е съхранението на световното културно и историческо наследство. ЮНЕСКО има в списъка си 851 паметници на културно-историческото наследство, 17 от които са гръцки. Вторият приоритет е концентриране на усилията за премахване на неграмотността в свта до 2015 година. За това са необходими 11 милиарда долара на година и 15 милиона учители повече, отколкото има в момента. Задачата е непосилна за силите на ЮНЕСЦО, тъй като това е организацията с най-нисък бюджет в ООН – едва 300 милиона долара.


            Новият председател на Изпълнителния комитет Георгиос Анастасопулос подчерта, че ще вложи много усилия и в подобряването на международния имидж на ЮНЕСКО като се концентрира дейността й в по-малко области, но по-интензивно, така че да бъде разпознаваема за хората по света.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus