Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Г-н „Джъмбо” избира лично играчките за магазините си

20 Април 2009 / 13:04:08  GRReporter
8357 прочитания

Веригата от магазини за играчки „Джъмбо” се развива с бърз ритъм през последните години. Всички в Гърция се забавляват с рекламните спотове по радиото и телевизията за продуктите на „Джъмбо”. Не е случайно, че фирмата на г-н Апостолос Вакакис разполага с 2% от оборота си за рекламната си кампания, а истината е, че повечето радио клипчета са по вдъхновение на шефа.


Съвсем навреме фирмата разбра, че една голяма част от нейните клиенти са имигранти и напълни рафтовете си с хиляди продукти най-вече от азиатски произход. „Джъмбо” спечели икономическите имигранти за клиенти с над 22 000 вида продукти на средна цена от 4,99 евро, но в момента пред фирмата стои предизвикателството да си освежи връзката с гръцките потребители.


Критиците на г-н Вакакис казват, че е дезориентирал потребителите, но собственикът на веригата познава много добре пазара и винаги се приспособява адекватно към условията. Докато трае кризата, целта на фирмата е да запази високите си продажби, което си личи, че поне за първите шест месеца от финансовата година 2008-2009 е постигнато. В същото време г-н Вакакис планира инвестиции от 150 млн. евро за следващите три години.


Според информация от вестник „Елевтерос типос” за първите шест месеца продажбите на компанията са достигнали 276 млн. евро, което означава, че са се увеличили с 15,72% в сравнение със същия период през миналата година. Мрежата от магазини на „Джъмбо” наброява 43 магазина, от които 40 са в Гърция, два са в Кипър и един в България.


Пазарният дял на веригата в Гърция е 38% като също толкова амбициозни са мениджърите що се отнася и до пазара в България и Кипър. В България е планирано отварянето на още два магазина до 2010 г.


Въпреки че „Джъмбо” се роди през 1986 г., г-н Вакакис е пораснал сред играчки, тъй като баща му Георгиос е бил собственик на магазините El Greco. Апостолос Вакакис е роден през 1954 г. в египетския град Александрия, където баща му е бил собственик на фабрика за производство на надуваем полистерин, който по онова време е бил основният материал за изолация на хладилници и на сгради.


Поради политическите развития и одържавяването на собствеността в Египет, семейство Вакакис идва в Гърция през 1962 г. в доста затруднено положение. Бащата заминава за Италия и се хваща на работа в малка семейна работилница за производство на играчки за баня. Положението им е било толкова трагично, че майката си продава бижутата, които успява да спаси при бягството им от Египет, на големия индустриалец Бодосакис. Припечелените от тях пари семейството използва като начален капитал за създаването на гръцката фабрика за играчки El Greco, когато бащата Георгиос Вакакис се завръща в страната.


Младият Апостолос завършва Фирмен Мениджмънт в Университета Уоруик в Англия и през 1979 г. се завръща в Гърция, където през 1986 създава „Дьъмбо, след като десет години работи във фирмата създадена от баща му. В момента 80% от играчките, които се продават в „Джъмбо” са произведени в Азия. За първи път г-н Апостолос Вакакис посещава Шанхай през 1977 г. и оттогава самият той прекарва почти шест месеца в годината на азиатския континент. 


Г-н Вакакис в интервю за вестник „Имерисия” разказва, че постоянно е с куфар в ръка от 30 години. Той ходи на място в заводите за производство, сключва сделки и винаги е на крак между няколко континента: „Аз не вярвам на доктора, който ще ми каже диагнозата по телефона, нито на адвокат посъветван по телефона, и разбира се, не вярвам на бизнесмен, който урежда сделки по телефона. Ако на работата си не се намираш на мястото на събитието, много бързо ще бъдеш подменен от конкуренцията. Ако някой иска да благоденства в областта си, то тогава трябва да си зададе въпроса: „достатъчно ли се мъчиш над работата си, така че за в бъдеще да е толкова добра, колкото и сега?” 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus