Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Нулев ръст на БВП предвижда Банката на Гърция за 2009

09 Април 2009 / 10:04:34  GRReporter
1092 прочитания

            Мрачни прогнози за развитието на икономиката в Гърция през 2009 направи директорът на Банката на Гърция Георгиос Провопулос, който говори пред Гръцко-Американската търговска камара. Според него икономическата криза е голяма и е необходимо да се гарантира стабилност на финансовата система, която е задължителното условие за успеха на държавната намеса в икономиката. "Това е особено важно за страните от Европейския съюз, където ролята на централните банки е завишена. Мерките, които се взеха от правителствата са изключително насочени към осигуряването на свежи пари в икономиката, гаранции и капиталови инжекции за банковата система. Досега тези мерки успяха да предотвратят финансовия колапс и до голяма степен възвърнаха доверието на инвеститори и клиенти в банковата стабилност", заяви директорът на Банката на Гърция. 


            Съгласно прогнозите на институцията през 2009 година около 23 500 души ще загубят работата си и така безработицата в страната ще се оформи около 8,3 на сто. Мрачни са и прогнозите за икономическата активност в страната, която ще се намали и в резултата Банката на Гърция очаква нулев ръст на БВП за 2009 година. Относително добри са новините за търговския баланс на страната, който ще се подобри в сравнение с 2008 година и ще се оформи около 12,5 до 13 на сто от БВП. Миналата година търговският дефицит беше 14,4%. Причината Георгиос Провопулос обясни с факта, че порди кризата вносът намалява по-бързо от износа.


            Особено строга трябва да е политиката по отношение на разходите в обществения сектор, където положението се определя като нетърпящо компромиси. "Гърция няма възможност за по-нататъшно поощряване на обществения сектор, поради грешната политика в миналото и отлагането на непопулярните, но оздравителни за сектора мерки. Гърция трябва да се справи с обществените разходи, ако иска да подобри условията за външно кредитиране", подчерта директорът на централната банка на страната. 


            Георгиос Провопулос съобщи, че за втора поредна година през 2008 вътрешният дълг на Гърция е преминал границата от 3% от БВП, заложена в Договора от Маастрихт. Ако това се случи и през 2009 година,  страната ще влезе в Процедурата за прекомерен дълг. За международните пазари това ще е знак, че реформите в обществения сектор закъсняват и те ще реагират по съответния начин. "Недопустимо е днес да имаме илюзии и да се успокояваме" , заключи Георгиос Провопулос.


 


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus