Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Качват цените на билетите за влаковете

09 Април 2009 / 11:04:22  GRReporter
1054 прочитания

Следващата седмица ще бъде обявена програмата за реформиране на гръцките държавни железници подготвена от министъра на транспорта и комуникациите Еврипидис Стилианидис. В момента загубите от държавните железници са в размер от 2,5 млн. евро на ден.


Предвидените мерки включват намаление на служителите с 3000 души чрез подписване на молби за доброволно напускане, разделяне на Организацията на железопътния транспорт на три отделни фирми с различни предмети на дейност, финансиране на някои линии, по които няма голямо движение, преразглеждане на схемата на маршрутите и поскъпване на цените на билетите.


„Нашата цел не е единствено да задържим организацията жива, а да я развием и да функционира без да създава излишък” заяви министър Стилианидис.


Планът, който е одобрен и от Европейския съюз предвижда:


1. Увеличение на акционерния капитал на ТРАИНОСЕ. Държава е готова да изплати щетите от 160 млн. евро за 2008 г., но и тези от първите три месеца за 2009 г. и да внесе съответната сума, за да може да подсигури нормалното функциониране на Организацията на железопътния транспорт.


2. Ще бъдат увеличени цените на билетите и най-вече тези на бързите влакове. Увеличенията целят цените на билетите за бързите влакове да бъдат 80% по-високи от цените на билетите за автобус по съответните маршрути.


3. Около 2000-3000 служители ще подпишат молби за доброволното си напускане, тъй като са на възраст над 50 години.


Държавните железници ще бъдат оборудвани с модерни технологии, а служителите, които ще се махнат са обучени да работят със старите технологии. Затова те ще трябва да имат готовност, че ще потрябват на компанията във всеки момент.


„Трябва да се отбележи, че над 6000 служители са на възраст над 50 години и са със стаж над 25 години. Те нямат търпение да се възползват от правото си да напуснат доброволно” казва служител на държавните железници за вестник „Имерисия”.


4. Организацията ще бъде разделена на три отделни фирми и така се отваря пътя за нейното използване от частници и за финансирането на железопътния транспорт от държавата.


Първата и най-голяма фирма остава с името Организация на железопътния транспорт, която ще поеме голяма част от дълга на ОСЕ и ще има последната дума при планирането на действията от останалите две фирми. В тази фирма ще останат и повечето работещи.


Втората фирма ще е ЕРГОСЕ и ще поеме грижите за инфраструктурата и третата е ГАИАОСЕ, която ще поеме недвижимото имущество. Според начална преценка недвижимото имущество на Организацията е оценено на около 7 млрд. евро.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus