Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Лифтинг за центъра на Атина

13 Октомври 2007 / 13:10:35  GRReporter
1514 прочитания

            Постепенно преместване на държавните институции от центъра към периферията на Атина, за да се намали трафикът от коли, обсъжда гръцкото правителство. Децентрализацията на държавните институции бе един от приоритетите още на първия мандат на правителството на Костас Караманлис и въпреки недоволството на служителите, много министерства се настаниха в големи и модерни сгради, но в предградията.


            Министерството на пресата се премести в нова, модерна сграда в предградието Калитеа. Министерството на образованието се премести в част от журналистическото олимпийско градче в предградието Маруси. Всичко е готово за преместването на Министерството на националната икономика в предградието Халандри. Министерството на егейските острови и островната политика ще дели сграда с министерството на търговския флот в Пирея.


Гръцкото правителство обсъжда дори преместването на сградата на парламента. Най-вероятно е той да се премести в крайморското предградие Фалиро, но въпросът все още не е решен и има и други предложения. Смята се, че гръцките депутати са от голяма тежест за движението в центъра. Само подземния паркинг на парламента побира 800 автомобили, да не броим такситата, които спират около сградата и задръстват централните булеварди.


Изчислено е, че всеки ден в центъра на Атина стават минимум 45 000 пътувания с автомобил, които са свързани с работещите в държавните институции. Частните автомобили и такситата, които спират неправилно дори и за минута-две на централния площад „Конституция”, на който се намира и сградата на парламента са минимум 9000 всеки ден. Организацията на столичния транспорт в Атина е изчислила, че 70 на сто от автобусите, трамваите и тролеите, чиито маршрути минават през центъра закъсняват и не си спазват разписанията.


На мястото на държавните институции, властите искат в центъра на Атина да изградят развлекателни центрове, магазини, музеи. Ако парламентът се премести на ново място, сегашната му историческа сграда ще се превърне в музей на демокрацията. За мнозина в момента това изглежда революционно решение. Преди години твърде революционна изглеждаше и идеята за Нов музей на Акропола. Но той вече е факт и утре започва първото преместване на експонатите от Партенона към него.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus