Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Възходящи борси, низходяща еврозона и проблеми преди срещата на Г20

29 Март 2009 / 13:03:30  GRReporter
1302 прочитания

Стоил Топалов

 

Световните борси продължиха възходящата си тенденция и тази седмица, водени от Dow Jones - индексът записа растеж с 4.5% и затвори седмицата на 7778 пункта. В Европа, FTSE 100 се качи с 0.2% до 3906.7 пункта, а и германският DAX регистрира растеж от 1.3%. Атинската борса също имаше ползотворна седмица и се качи с 1.4%, затваряйки на 1671.8 пункта.

 


 

Въпреки това обаче, лошите новини продължават да будят песимизъм, особенно в еврозоната. Европейската комисия  тази седмица сложи Гърция, Ирландия и Франция под набюдение като даде строги предложения, които трябва да се изпълнят до 6 месеца, за да се почустват промените до 2010 година.

 


 

За Гърция Комисията определи като най-важни орязването на бюджетния дефицит до под 3% от БВП и  реформирането на държавния сектор. Тези стъпки ще помогнат на Гърция да поправи това, което вестник Файненшъл Таймс нарече  "фискалното безредие" на гръцкото правителство. Още притеснителни факти са растежът на търговския дефицит и държавният дълг - стигнал до близо 100% от БВП. Не по-малък проблем е забавянето в растежа на кредитирането - само 12.9% за февруари, срещу близо 15% за януари и 22% за февруари миналата година.

 


 

Туризмът също е в беда - а това е много лоша новина за страна като Гърция, чиято икономика разчита твърде много на приходите от този сектор. Летните резервации са намалели с 20% спрямо същото време миналата година, а две трети от гръцките хотели ще останат затворени през април - нещо необичайно за година като тази, когато Великден е толкова късно (19 април). Хотелите, които все пак ще отворят, са качили цените си с близо 15%.

 


 

От Европейската комисия обаче признаха, че гръцката икономика има повече потенциал от много други членки на Европейския съюз, след като се очаква нарастване на гръцкия БВП с около 0.5%-1% през 2009-та, което е доста по-добре от рецесиите, пред които са изправени по-големи членки.  Извън сигурността на еврозоната, по-новите членки на Европейския съюз са на прага на валутен срив. Унгария, Латвия и Румъния вече трябваше да прибегнат към помощта на МВФ. Икономическата криза също взе и политически жертви - чешкото правителство, което в момента държи председателството на Европейския съюз не оцеля при вот на недоверие. Отношенията между Щатите и Европейския Съюз също се обтегнаха в очакване на срещата на Г20 в Лондон идната седмца, заради критики от страна на Щатите по посока икономическата политика на големите европейски страни, които според трансатлантическите съседи не правят нищо, за да съживят търсенето от европейските потребители.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus