Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Брюксел: Намалете вътрешния дълг!

25 Март 2009 / 13:03:40  GRReporter
1147 прочитания

            Гърция трябва да намали вътрешния си дълг под 3 процента от брутния вътрешен продукт и то в рамките на една година, обяви Европейската комисия. Тя дава срок на страната до 24 октомври да приложи допълнителни мерки от дългосрочен характер за оздравяване на макроикономическата система, които трябва да доведат до намаление на вътрешния дълг още през 2010 година. Тези нови мерки трябва да залегнат в бюджета за 2010 година, тъй като според предвижданията на Комисията, ако не се предприемат те, вътрешният дълг ще достигне 4,25 на сто.


            Брюксел вижда тези мерки в една много ясна посока – намаляването на текущите разходи на гръцкото правителство и най-вече строга политика за разходите в държавния сектор. Всички независими експерти определят огромния държавен сектор като най-големия проблем на гръцката икономика, но реформирането му и най-вече съкращаването на броя на държавните служители имат много висока социална и политическа цена, което никое гръцко правителство не е готово да плати. Сега обаче, поне в очите на Брюксел изглежда, че ножът е опрял в кокала.


            Европейската комисия настоява оздравителните мерки да влязат в сила още от тази година, тъй като целта е през следващата вътрешният дълг да се намали с 1,25 на сто от БВП. Особено внимание Комисията обръща на ръста на кредитите, на социалното застраховане и в частност на пенсионното осигуряване. Там са необходими «спешни мерки», смята Брюксел. Много силни думи са използвани и по отношение на достоверността на данните, които се представят от гръцката Национална статистическа служба. Европейската комисия и в миналото е подлагала под съмнение точността и прецизността на работата на  Националната статистическа служба на Гърция.


            Освен Гърция още три страни – Испания, Франция и Ирландия ще бъдат поставени в режим на наблюдение. Комисията, която ще ги наблюдава ще бъде съставена на неофициалната среща на Eurogroup и на финансовите министри на ЕС на 3 и 4 април в Прага, а официално ще влезе в длъжност от 24 април, когато ще заседава и Европейският съвет.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus