Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Сложиха катинар 350 автокъщи в цяла Гърция

24 Март 2009 / 10:03:30  GRReporter
2780 прочитания

През първите две седмици на месец март гръцките фирми вносители са продали 5 722 нови автомобили, което е с  39% по-малко от продажбите през миналата година. През месец март 2008 г. са били продадени общо 22 340 автомобила, а тази година според служители в магазини за нови коли продажбите няма да надвишат 12 000.


Според данни на вестник „Имерисия” за един месец за затворили 50 автокъщи. Ако прибавим и затворилите магазини за продажба на коли последните няколко месеца, общият им брой достига 350, а още стотици се намират пред банкрут.


Собственик на все още съществуваща автокъща разказва: «През изминалата седмица затвориха четири автокъщи, които се намират на два съседни улици и още 14 не могат да издържат на финансовите изисквания на банките и собствениците им ще фалират.»


Кредитните дружества вместо да помогнат на собствениците, те постоянно намаляват сроковете за изплащане и изземат от търговците автомобили, които не могат да изплатят изцяло. Служителите на банките започват да обикалят около автокъщите като лешояди и да се интересуват за изплащането на заемите.


Например преди броени дни бе забелязано, че около 20-ина банкови агенти посетиха магазин за свръх-луксозни автомобили в Южните предградия на Атина и се опитаха да разберат какво ще стане с дълга на собственика, който е бил взет чрез програмата Stock Finance и се изчислява за над 10 млн. евро. В конкретния магазин доскоро е имало повече от 20 поршета, 5 ферарита, 4 Ламборгини, 2 Аштън Мартин и много други луксозни коли, които според доверени източници са преместени на друго място и в момента в магазина има едва десет коли.


Все повече се увеличават и молбите за отнемане на автомобили в съдилищата на цялата страна, а банките се опитват да конфискуват възможно повече коли, за да си подсигурят една част от парите. Измежду иззетите автомобили съществуват и някои, които нямат никаква стойност и тогава кредитните дружества се опитват да си покрият поне разходите за паркинг, пътен данък, но и таксите за технически преглед на конкретните леки автомобили.


Според новите правила и документите за търгове от 1 януари тази година тарифата за престой на автомобила в продължение на един ден скача от 1,5 евро на 3 евро. По-точно банката се опитва да продаде един Citroen Xantia за сумата от 952 евро, Hyundai Accent за 1000 евро, Opel Vectra за 1610 евро, Citroen Saxo за 1492 евро и Daewoo Nubira за 1.321 евро.


За първи път излизат на търг и седем чисто нови коли, които явно са иззети от търговец затворил фирмата си. Те са оценени на 60% по-ниска цена от тази, която е обявена на изложбите на коли.


Представителства на различни марки автомобили прибягнаха до създаването на кредитни програми с разнородни отстъпки за клиентите. Например, Нисан предлага 30% предплата и изплащане до 36 месеца безлихвено. Дайхацу привлича с малка предплата и много безлихвени вноски за всичките си модели. Ситроен пък обяви три кредитни програми – нейните клиенти могат да се сдобият с повечето модели без лихви или без предплата или с изплащане на вноските до 72 месеца, представителството на Волво предлага големи намаления, които започват от 2500 евро и стигат до 6740 евро. 


Ефектът върху рекламните кампании не закъсня и те също паднаха с 38% за първото тримесечие на 2009 г. Изглежда, че гръцките фирми вносителки на автомобили са намалили бюджета си за реклама по всички средства за масови комуникации. По-конкретно за месец февруари те вложиха 8.918.532 евро за реклами, а миналата година през същия месец са похарчили 13.886.341! Това ще има последствия и за самите средства за масова комуникация, защото рекламите на автомобили са един от най-големите източници на приходи.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus