Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Светлина в тунела?

22 Март 2009 / 18:03:52  GRReporter
1112 прочитания

Стоил Топалов


Тази седмица беше една от най-позитивните за борсите през 2009-та година. За втора поредна седмица, щатските борси регистрираха ръст – нещо което не бяхме виждали от месец май миналата година. Dow Jones се качи с близо 0.5%, от 7261 пункта до 7285 пункта. FTSE 100 отвори в понеделник на 3789 пункта и затвори в петък на 3836 пункта, или ръст от 1.24%. Този прогрес се дължи най-вече на новината от сряда, че Федералният Резерв на Съединените щатите ще отпечата повече от един трилион долара, за да съживи икономиката. Инвеститорите обаче не бяха задоволени за дълго, и в петък американсите борси пак регистрираха спад, но не достатъчен, за да анулира прогреса от цялата седмица.  


 


В Атина, индекса на атинската борса затвори на 1647 пункта, 3.8% над 1584-те пункта, на които отвори седмицата. От 9-ти март - когато атинската борсата регистрира най-ниското си ниво от 2003-та година – индексът се е качил с повече от 12%. В петък гръцкият министър на икономиката Янис Папатанасиу заяви, че Гърция няма сериозни икономически проблеми и не й трябва помощ от Европейския Съюз. Това като че ли потвърди и германският министър на икономиката, който заяви че нито една страна от еврозоната няма толкова сериозни проблеми, че да се пристъпва до финансова помощ. Премиерът Костас Караманлис пък увери, че за момента, Нова Демокрация няма да въвежда нови данъци. По-конкретно премиерът каза, че в този момент е много важно да се увеличат наличните пари в икономиката, затова всякакви данъци върху фирми и предприятия нямат логика.


 


За жалост, нямаше как да минем без лоши новини. Една от тях бе докладът за безработицата в Гърция – увеличила се от 7.1% в началото на 2008-ма, до 8% в момента, с изгледи за още по-голям растеж през 2009-та. Правителството също така замрази заплатите на държавните работници, и въведе еднократен данък върху граждани с годишен доход над 60,000 евро и депутатите, с цел да сложи под контрол държавния дълг. Лоши новини има и от сектора на туризма, като вестник Файненшъл Таймс пише че туристическите резервации от началото на годината са паднали с 10% спрямо същия период миналата година.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus