Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Пол Кругман от Атина: Европа не прави достатъчно, за да излезе от кризата

18 Март 2009 / 19:03:47  GRReporter
1292 прочитания

Американското правителство не прави достатъчно, за да се справи с финансовата криза, но Европейският съюз не прави почти нищо в тази посока, заяви Пол Кругман, нобеловият лауреат за икономика за 2008 година. Световноизвестният икономист говори в Атина на форум, посветен на световната финансова криза и се срещна с премиера Костас Караманлис.


„Срещу една глобална криза трябва да се борим глобално, а не на национален и местен фронт. Европа е изправена пред по-големи проблеми от Америка и трябва да свърши повече работа, за да ги преодолее. В Америка свиването на икономиката е 2 на сто, в Европейския съюз е 2,5 на сто”, подчерта Пол Кругман от Атина. Според него реалната икономика в еврозоната се срива много по-бързо, отколкото в САЩ.


Нобеловият лауреат окачестви като национални и локални мерките, които взима Европейския съюз, за да излезе от кризата и обвини страните от еврозоната за липса на синхрон при действията за заздравяването на икономиката. Пол Кругман обвини и Европейската Централна Банка, която според него действа много по-консервативно и по-предпазливо от федералния резерв и отбеляза, че тя би трябвало да действа по-решително. Икономистът разочарова слушателите си като заяви, че американските банки са в много по-добро състояние от европейските, които се отваряли към Източна Европа.


„Това не е обикновена криза, а глобална криза и сътрудничеството между САЩ и ЕС е крайно наложително”, каза Кругман. Той говори и за гиганта в криза AIG и разкри, че на много хора не е известно, но 50 милиарда долара от държавната помощ, т.е. от парите на американските данъкоплатци, които гигантът е получил са отишли в европейски банки. Нобеловият лауреат оцени планът Обама като оптимистичен, но недостатъчен  и предрече, че той ще реши само ¾ от проблемите на американската икономика.


Пол Кругман се обяви за мерки за поощряването на търсенето на пазара и за повече държавни инвестиции и призова към инициативи с дългосрочен ефект. Той призна, че до известна степен паниката сред хората води до задълбочаването на кризата, но призова към реализъм. „Вместо да успокояват хората, по-добре е правителствата да кажат истината за световната финансова криза”, заяви икономистът.


            Пол Кругман е професор по икономика и международни отношения в университета Princeton в САЩ и в London School of Economics във Великобритания и е редовен автор на вестник The New York Times. Известен е с изследванията си в областта на международната икономика, теорията на търговията, икономическата география и международните финанси. Нобеловата награда получи за труда си Теория на новата търговия.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus