Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Оптимизъм на борсите, песимизъм в реалната икономика

16 Март 2009 / 09:03:01  GRReporter
1265 прочитания

Стоил Топалов


Тази седмица беше единствената от началото на годината, през която повечето световни борси регистрираха растеж. Dow Jones записа най-голямата печалба от началото на годината. Индексът отвори в понеделник на 6589 пункта, и затвори в петък на 7203 пункта, или с печалба от 9.3%. Лондонският FTSE 100 също се качи с 7.2%, от 3498 пункта в понеделник, до 3753 пункта в петък.


 


Атинският борсов индекс също се качи с близо 5% тази седмица, и затвори в петък на 1557 пункта. Икономическите новини за гръцките потребители обаче, не са толкова добри.


 


Първо, въпреки финансовата криза, цените на повечето продукти стоят високи – не са променени от 2007-ма година. Това показа доклад на Съюза за Потребителите за качеството на живота, проведен в 5 супермаркети – АВ Василопулос, Атлантик, Веропулос, Карфур, и Склавенитис. Проучването сравни 15 продукти и откри, че супермаркетите Атлантик и Веропулос са с най-голям ръст на цените от 2007 досега, а Карфур и АВ Василопулос, с най-малък.Второ, вместо да се опита да облекчи кризата, гръцкото правителство обяви че се планират нови данъци за недвижимите имоти и петрола. Едно от първите увеличения е данъкът върху наследството – който сега е 1%, но ще стане 5%. Едно от предизборните обещания на Нова демокрация преди да спечели изборите през 2004 година беше, че няма да има данък наследство.


 


Още една лоша новина е, че през януари, броят на новите заеми в Гърция е нарастнал с само 0.23%, много далече от целта на правителството да нарастнат заемите с 10% през 2009-та.


 


В цял свят правителствата не само че не увеличават данъците, ами се стремят всячески да ги намалят, за да поощрят потреблението. В Гърция сме свидетели на обратното явление. Затова и повечето граждани не вярват, че икономическата политика на правителството ще ги изведе от кризата с най-малко поражения.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus