Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

50 000 ще останат без работа в сферата на туризма

09 Март 2009 / 17:03:03  GRReporter
1082 прочитания

Резервациите за почивка по време на великденските празници, както и за летните ваканции осезаемо са намалели най-вече от страна на западноевропейските туристи, които традиционно почиват по гръцките острови.


Кризата удари сектора на туризма в Гърция и накара повече от 850 000 души, които работят в тази сфера, да следят с притаен дъх развитията, защото намалението от 10% на туристическите приходи означава съкращаване на 50 000 работни места.


Последиците стават явни още от първите месеци на годината. Цените на хотелите в Атина вече паднаха с 35% в сравнение с миналата година, а почиващите намаляха с 40%. До момента резервациите от англичани са намалели с 30%, тези от Германия с 20%, а по-малко ще бъдат и почиващите от Америка и Русия.


„Много хотели планират да отворят в началото на юни, а не в началото на април” казва Спирос Гинис, собственик на туристическа агенция. Според Обединението на гръцките туристически агенции съществуват два възможни сценария: единият е оптимистичният, според който спадът ще бъде от 10%, което ще доведе до свиване на БВП с 2% и уволнение на 50 000 души в сектора. Според песимистичния сценарий спадът ще бъде с 20%, което със сигурност ще доведе до дълбока криза в икономиката на страната и ще увеличи драстично безработицата.


„Лошото е, че по нищо не си личи да се осъществяват мерките, които преди два месеца обяви министър председателят” заяви председателят на Съюза на хотелиерите в Атина Георгиос Цакирис. Проблемът не е, че има отмени на резервациите, а че няма никакви резервации, а малкото пакети, които бяха резервирани от американци са анулирани, допълва г-н Цакирис. Проблемът с 500 хотела, което е половината от хотелите в Атина е, че са взети под наем и бизнесмените не знаят какво да правят, тъй като възможностите им да обявят намаления са много ограничени.


При тези условия Обединението на гръцките туристически агенции влезе в контакт с банките, за да потърси изход от безизходицата в бранша.  


Другият голям проблем е девалвацията на валутите. Английската лира пада, както и рублата. А в момента гръцкият туризъм влага в руските туристи, които са добри клиенти, защото харчат повече от средностатистическите туристи.


Американците избягват да пътуват в Европа заради силното евро, а пък англичаните се забавиха да си резервират ваканциите като обикновено правят това още от декември месец.


Единствената надежда на хотелиерите са резервациите в последния момент и all inclusive пакетите, които позволяват на туристите да преценят предварително колко точно ще похарчат. Средната цена на един такъв пакет зависи от сезона и се движи между 400 и 700 евро за 4-звезден хотел и включва самолетните билети, нощувките, питиетата и храната. През последните години повишение се отчита в броя на туристите от Русия (25,7%), Полша, Кипър, Чехия, България и Румъния.


В следващите дни започва рекламна кампания на стойност 60 млн. евро, а министърът на туристическото развитие Константинос Маркопулос заявява, че „до последния ден на годината трябва да се борим за гръцкия туризъм”.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus