Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Евроинтеграцията – дотук добре, ами сега?

06 Март 2009 / 10:03:49  GRReporter
1131 прочитания

Стоил Топалов


В последните няколко седмици западноевропейските срани като Франция, Германия и Великобритания трябваше да успокояват източните си съседки с обещания за финансова подкрепа, за да се избегнат последиците от глобалната криза. В страни като Унгария например, дефицитите растат, валуният курс спрямо еврото пада и всекидневно в прогнозите си западните брокери увеличават вероятността за рецесия.


 


Това слага под съмнение каквито и да е преговори за членство и интеграция със страни като Украйна, Турция и западните Балкани. Едната причина е, че настоящите членки се страхуват от финансовите проблеми които тези страни ще донесат с тях, особенно Украйна и Турция като по-големи и по-трудни за регулиране.


 


Освен приемането на нови членки, под въпрос е и разширяването на еврозоната. За страни като България, Латвия, Литва и Естония, проблемът е по-малък защото валутите са закрепени към курса на еврото. За други обаче, както например Чехия, Румъния, Полша и Унгария, членство в еврозоната е далечна мечта. Много от проблемите на тези страни идват от факта че много фирми са взимали валутни заеми (най-вече в евро) от западноевропейски банки и финансови институции, но в момента, с вертикално падащите им валутни курсове, изплащането на тези заеми става невъзможно.


Но дори и членство в еврозоната не гарантира спасение. Ирландия – една от членките - е най-често спрягана за държавен фалит. Днес стана ясно че правителството ще обяви извънреден бюджет в началото на април, след като фискалният дефицит нарастна на 9.5% от БВП. В Гърция пък, правителството потърси подкрепата на опозицията за въвеждането на непопулярни мерки. В същото време Eurobank, вторият по големина гръцки заемодател съобщи за 20% загуби за 2008-ма година. Доверието на хората към икономиката се понижава за 12-ти пореден месец, като индексът за икономическо доверие падна до най-ниските си нива в историята.


 


Роберт Зелик, президентът на Световната Банка предупреди, че има голяма опасност тази криза да върне подобни разделенията между източна и западна Европа като тези от преди 20 години. Притеснението е че икономическата криза и рецесията могат да помогнат на популистите или националистите в Източна Европа да вземат власт. Страни като Украйна, които в последно време напират най-много за интеграция в Европейския Съюз и НАТО ще пострадат, ако Европа им обърне гръб точно сега.      

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus