Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Борсите повлякоха след себе си и пазара на труда

01 Март 2009 / 12:03:10  GRReporter
1079 прочитания

          Стоил Топалов


Данни за безработицата в Гърция, излезли през тази седмица показват че през февруари 4136 души са загубили работата си, а още 774 са били пуснати в задължителни отпуски. От Ноември 2008 в Гърция безработните са се увеличили с 12,012. Секторите с най-големи проблеми са индустриалната промишленост и текстилната индустрия. Най-новата информация показва че безработицата в Гърция е стигнала го 7.8% с нагласи на се покачи през втората полувина на 2009-та година.


 


Проблеми с безработицата не липсват и в западна Европа и Щатите. Статистическата агенция Еurostat обяви че през януари, близо 250,000 работници от еврозоната са загубили работата си и така безработицата в Еврозоната е достигнала до 8.2%. Агенцията също докладва че инфлацията ще падне до 1.1% - доста далече от комфортните нива от около 2% на Европейската Централна Банка. Членове на борда на директорите на банката споменаха за възможността да има нови намаления на ключови лихвени проценти, когато бордът на директорите има среща през Март.


 


Щатите пък обявиха свиване на американската икономика с 6.2%, а пък износите на продукти и услуги са спаднали с 23.6%. Също така тази седмица, САЩ обявиха че над 5 милиона души са безработни – най-високото ниво на безработица от 1982. Втората по големина автомобилна компания в света General Motors, докладва годишни загуби от $31 милиарда, и най-вероятно ще трябва да поиска още помощ от държавата. Тази седмица се наложи американското правителство да закупи и 36% от Citigroup.


 


Световните борси регистрираха огромни спадове, като резултат от лошите икономически новини. Dow Jones започна седмицата на 7431 пункта, и я завърши на 7123, или спад с близо 5%. В Англия, FTSE 100 се представи сравнително по-добре като загуби само 75 пункта, затваряйки на 3822. Атинският борсов индекс затвори на 1535 пункта, или 4.3% загуба за седмицата.   

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus