Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Вертикален борсов спад

21 Февруари 2009 / 18:02:40  GRReporter
1213 прочитания

Стоил Топалов


За жалост и тази седмица, светът на финансите не донесе мнго добри новини. Борсовите индекси по цял свят регистрираха спадове. В Англия, FTSE 100 падна от 4207 пункта на 3897 пункта, а в Германия DAX падна с близо 10%.


 


Атинският борсов индекс също продължи вертикалния си спад, като стигна до кошмарните нива от 2003-та година – около 1600 пункта. Четвъртък беше единственият ден в който индексът завърши с 1.69% ръст, а вчера затвори на 1601.23 пункта или с 0.86% загуба. С носталгия брокерите подсещат че преди 10 години индексът вървеше около 5800 пункта. Сходни исторически анализи подбуди и Dow Jones, който падна до нива невиждани от 6 години като завърши на 7382 пункта вчера, спад с повече от 400 пункта от понеделник. Това се дължи отчасти на стаховете от национализиране на големи банки като Citigroup и това държи инвестиционната активност на ниски нива.


 


Световната преса отдели много внимание на Европейския Съюз и Източна Европа през тази седмица. В центъра на вниманието бяха западно европейски банки, финансирали заеми и дългове в източна Европа. Като цяло, новините за гръцката (и европейската) икономика продължават да са скептични. Проучване на Европейската Статистическа Служба излязло в сряда показа че годишният доход на средния грък е ?19,200.  За сравнение средната стоиност за ЕС е ?23,600. България и Румъния са с най-ниски средни годишни доходи в ЕС – по ?3000. Също така в сряда, Европейската Комисия обяви че икономическите данни от Гърция са обезкуражаващи и притеснителни, и сложи страната под строго наблюдение, за да се избегне евентуалната помощ от Международния Валутен Фонд.


 


Еврото записа най-ниските си нива спрямо долара от три месеца, в резултат на страха за бъдещето на големите европейски банки, като се имат предвид лошите икономически данни, които идват от източна Европа. По-големи спадове на еврото бяха предотвратени, след като Германия обяви че е готова да даде финансова подкрепа на страни от еврозоната които не могат да финансират държавните си дългове, сред които Ирландия и Гърция бяха най-спряганите.


Според Джордж Сорос, Гърция трябва да благодари че е в еврозоната. „Ако не беше, сега щеше да има същите проблеми като например Дания, въпреки че икономиката на Дания е по-напреднала от тази на Гърция”, каза известният финансист пред вестник Financial Times. В лекция пред студентите от Колумбийския университет в Ню Йорк създателят на фондациите „Отворено общество” прогнозира, че дъното на глобалната финансова криза все още е далече под краката ни. Джордж Сорос обясни, че банкрутът на „Лиймън брадърс” е предизвикал огромен дисбаланс в световните финансови пазари и все още няма признаци балансът да е започнал да се възстановява.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus