Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Мерки за намаление на дефицита ще препоръча Европейската Комисия

18 Февруари 2009 / 09:02:47  GRReporter
1044 прочитания

В доклада, който ще публикува в сряда Европейската комисия изглежда резервирана относно гръцката програма за стабилизация за периода 2008-2010 г., тъй като е изчислила, че за 2009 г. ще страната ще има развитие 0,2% и дефицит 3,7%.


Комисарят по монетарната и икономическата политика на ЕС Хоакин Алмуня изглежда решен да следва «твърда линия» не само спрямо Гърция, но и по отношение на Франция, Испания, Ирландия, Малта, както и спрямо Латвия, която е извън еврозоната.


ЕС ще стартира наказателна процедура както срещу Гърция, така и срещу страните-членки на еврозоната, които имат «превишен дефицит». Те ще бъдат поставени под наблюдение от общността на основата на чл. 104 от Договора от Маастрихт.


„Недостатъчният контрол върху държавните разходи, свръх-оптимистичните прогнози за приходи в комбинация със счетоводните проблеми в Гърция, са причините за фискалната неуравновесеност в Гърция” се заявява в проекторешението на ЕК.


С препоръките, които ще отправи към Съвета на министрите на икономиката към ЕС (Ecofin) за Гърция, всъщност Комисията стартира процедурата по наблюдение, но ще остави и толеранс за намалението на дефицита като ще увеличи срока за постигането на тази задача от две години на три, в случай че не се потвърдят прогнозите на Атина за развитие с 1,1% за тази година и с 1,6% за 2010 г.


В доклада, който ще бъде одобрен в сряда, Комисията предлага нова реформа на застрахователната система, така че да не се утежняват държавните финанси. Реформата предлага „сдържана политика относно заплатите” с увеличения в границите на инфлацията и намаление на държавните разходи.


Мнението на Европейската Комисия ще бъде разгледано от Ecofin на 10 март и после на 24 март Комисията ще направи препоръка относно мерките, които ще трябва да вземе гръцкото правителство и програма, по която ще се води, за да ги изпълни.


От особено значение е програмата, тъй като ако бъде даден срок само от две години за намаляването на дефицита под 3% от БВП, то тогава правителството ще трябва да открие средства в размер от 2,4 млрд евро.


Препоръките за страните, които ще бъдат в процедура на наблюдение от общността ще бъдат прегледани на неофициалното събрание на Ecofin в Прага на 4-5 април, където ще бъдат взети крайните политически решения.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus