Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Финансовите пазари от седмицата -въртележка от добри и лоши новини

15 Февруари 2009 / 15:02:50  GRReporter
1138 прочитания

Стоил Топалов


Както може би вече сме свикнали, тази седмица ни предложи една въртележка от добри и лоши новини. Като цяло, световните борси продължиха спада си и тази седмица, като Dow Jones падна с 102 пункта, Nikkei с 320 пункта, FTSE с 102 и Hang Seng загуби 250 пункта.


 


Атинския борсов индекс също завърши седмицата с спад от 1.91%, което доведе спада от началото на годината до 3.28%. Акциите с най-голям спад от индекса бяха тези на ОПАП (-2.69%) и на ОТЕ (-1.73%). Европейската Комисия също се очаква да препоръча по-високи данъци, и по-ниски заплати и пенсии за да се избегне помоща на Международния Валутен Фонд към Гърция. Тези и още препоръки ще станат известни официално идващата сряда, но се очаква Европейската Комисия да предложи драстични промени за спасяването на гръцката икономика.


 


Проблемите продължават във авиационния сектор. В четвъртък, Virgin Atlantic и Ryanair обявиха нови съкращения. Virgin обяви съкращаването на  600 работни места – или 7% от общия брой работници. Ryanair обяви 200 съкращения от дъблинската им база, след като регистрираха 20% спад на пътниците през Дъблин тази година. Това е лоша новина за Ирландия, след като швейцарската компания за поддръжка на самолети СР Техникс, затвори операциите си от дъблинското летище и остави 1,135 безработни.


 


В Англия, акциите на British Telecom паднаха до £0.97 най-ниското ниво за всички времена, след като се изясни че компанията ще намали дивидентите си за 2008-2009-та година. Банката Lloyds TSB също видя нейните акции да падат с повече от 40%, след като стана ясно че тяхната HBOS дивизия ще загуби £10 милиарда за 2008-ма година. Още една лоша новина за острова беше продължителният спад на Британския паунд и тази седмица, след като Английската Централна Банка обяви загриженост за положението на английската икономика, знак за повече бъдещи намаления на лихвения процент.


 


Страните от Еврозоната са в най-голямата рецесия от 50 години, съобщи вестник Финаншъл Таймс, след като брутният вътрешен продукт на Еврозоната спадна с 1.5% в четвъртото тримесечие на 2008-ма. Също така излезе статистика, която потвърди, че германската икономика контрахира с 1.8% през последното тримесечие на 2008-ма година – най-бързото свиване на икономиката след реунификацията на Германия през 1990-та. Европейската Централна Банка обяви предсказвания за спад на брутния вътрешен продукт на еврозоната за 2009-та с 1.7% и ръст за 2010-та с 0.6%.


 


Може би единствената добра новина тази седмица е че американското правителство одобри стимулния пакет от $787 милиарда. Това се очаква да доведе до растеж на Dow Jones и да повлияе позитивно и на други големи индекси по света.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus