Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Продължава блокадата

24 Януари 2009 / 18:01:34  GRReporter
1199 прочитания

            Гръцките фермери са решени да продължат блокадата на магистралите в страната като оценяват предложението на правителството за 612 милиона евро финансова подкрепа неясно и недостатъчно. От своя страна кабинетът на Костас Караманлис твърди, че парите, които предлага са максималните, които държавният бюджет може да си позволи.


            В София българското министерство на транспорта връчи протестна нота на гръцкото посолство заради затварянето на граничните пунктове при Кулата-Промахон и при Илинден-Ексохи. В нотата се казва, че фермерската блокада нарушава основни права на Европейския съюз като правата за свободно движение на граждани и стоки. На Кулата са се образували огромни опашки от двете страни на граничната бразда, а шофьорите са изнервени от дългото чакане. Подобна е ситуацията и на границата с Македония, където са затворени пунктовете при Евзони и Дойран. Затворен е и подстъпът към пункта Кипи-Ипсала на границата с Турция.


            Общо на 20 ключови места из цялата страна са разположени тракторите, чийто брой вече надмина 10 000 и на практика автомобилният транспорт в Гърция е силно затруднен. Магистралата Атина-Солун е блокирана на седем кръстовища. Повечето изходи на втората по големина магистрала Егнатия в северна Гърция също остават затворени. Пътуването до и от градовете Кавала, Драма, Ксанти, Александруполис и Комотини е невъзможно. Продължават фермерските протести и на остров Крит, където тракторите са блокирали магистралата Хания-Ретимно. От понеделник излизат по пътищата и фермерите от Пелопонес, които ще „отрежат” полуострова от останалата част на страната в района на Коринт.


Междувременно съдът във Волос призна за виновни 11 фермери за блокадите по пътищата през 2005 година. Двама от тях бяха осидени да заплатят парична глоба, което те отказаха да направят. Останалите 9 бяха осъдени на осем месеца затвор с възможност за тригодишно отлагане, а също и да заплатят разходите по делото. Те отказаха да направят това и по закон би трябвало да бъдат откарани в затвора.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus