Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Фермерите отказаха пакета от 612 милиона евро

23 Януари 2009 / 15:01:59  GRReporter
998 прочитания

            Гръцките фермери не останаха доволни от пакета икономическа помощ на стойност 612 милиона евро, който министърът на аграрното развитие Сотирис Хадзигакис обяви вчера. Чрез него правителството дава по 75 милиона евро на производителите на памук, тютюн и зърнени храни, по 100 милиона евро на производителите на жито, плодове и картофи и на животновъдите, 50 милиона евро на производителите на маслини, а също и друга спешна финансова помощ.


            Тези суми обаче се оказаха доста под очакванията на селските стопани, които решиха да останат с тракторите си по пътищата и да продължават да предизвикват затруднения в транспорта на хора и стоки. Магистралата Атина Солун е блокирана на най-малко 6 ключови места и на практика движението по нея е невъзможно. В района на град Ламия е блокирана и старата магистрала Атина-Солун. Селяните от Фтиотида обявиха, че от днес преминават и към блокирането на железопътните линии. Така единствената връзка на юга със севера в Гърция ще остане чрез град Патра и моста Рио-Антирио.


            В Северна Гърция продължава блокадата на граничните пунктове Кулата-Промахон и Илинден-Ексохи. Фермерите са блокирали и изхода от Александруполис, към втората по големина магистрала в страната - Егнатия и от днес преминават към парализирането на граничния пункт Кипи с Турция. Изходите от Солун към градовете Ксанти и Кавала също са затворени. Блокирани са и много пътища на остров Крит.


            Животновъдите и ветеринарните лекари от Северна Гърция обявиха, че ще организират голям протест в Солун на 6 февруари. Те твърдят, че изкупните цени на млякото и месото са същите като преди 10 години. В същото време цените на фуража и лекартсвата за животните растат скокообразно, както и растат цените на млякото и месото в търговската мрежа. От това положение се облагодетелстват търговците, а производителите и крайните потребители са ощетени.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus