Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Черноглед ще е доклада на Комисията

18 Януари 2009 / 16:01:23  GRReporter
1171 прочитания

Тази година Европа ще потъне в дълбока криза с намаление на БВП около 1,5% средно. Това изостряне на положението няма да остави Гърция неповлияна. Междувременно докладът на Европейската Комисия, който ще излезе в понеделник, се говори, че ще е с доста „черногледи” прогнози за страната.


По-конкретно от Комисията заявяват увеличение на БВП едва с 0,2% за 2009 г. като се е очаквало увеличението да бъде 2%. Този процент не застрахова срещу удара от кризата, а излишъкът за 2009 г. ще се оформи на около 3,5%.


 


В понеделник комисарят по икономическите въпроси Хоакин Алмуния ще подчертае, че най-големият проблем на Гърция няма да е опасността да бъде поставена под наблюдение, а ниската й платежоспособност на пазарите, което ще затрудни прилагането на програмата за държавни заеми, като увеличи до огромен размер цената му. 


 


С непреодолими препятствия ще трябва да се справи правителството и при изпълнението на бюджета за 2009 г. Правителството очакваше с нетърпение данните от доклада, за да пристъпи към реализацията на тригодишна програма за стабилизация. То трябваше да прецени кой от трите алтернативни сценария, които е приготвило в зависимост от развитието на икономичестките стойности, ще предложи и изглежда, че везните клонят към най-неблагоприятния.


 


Новият министър на икономиката и финансите Янис Папатанасиу в понеделник заминава за Брюксел, за да се срещне с комисаря Алимуния. Другата задача на министъра на финансите е да прецени как ЕС оценява политиката на Гърция на първо място да подкрепя по-слабите, а после да прилага фискална политика. Според неговите изводи и забележките на Алимуния, министър Папатанасиу ще реши кои ще са следващите стъпки за отпускане на помощи за по-слабите и новите планове за социална политика.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus