Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

ЕК очаква скок на безработицата в Гърция през 2009

11 Януари 2009 / 09:01:41  GRReporter
1046 прочитания

            Предвижданията на Европейската комисия за развитието на гръцката икономика през 2009 година няма да са обнадеждаващи, предупреждава гръцката Национална статистическа служба. Докладът на Комисията за Гърция ще бъде оповестен на 19 януари. Най-лошата новина е, че през тази година рязко ще нарастне безработицата в страната. Тя беше 7,2 на сто през 2008 година, през ноември предвижданията бяха за 8,2 на сто за 2009, а сега са за 9,2 на сто. Неприятни са и очакванията в областта на туризма, където се трудят над 400 000 души. Там се очаква намаляване на туристическия поток с 30 на сто паралелно с намаляване на цените също с 30 на сто. На практика това означава 55 000 души ще загубят работата си само в сферата на туризма.


            Гръцкият бюджет е изчислен при ръст на брутния вътрешен продукт 2,7 на сто, но Европейската комисия предвижда той да е само 1,5 на сто. И това е оптимистичният сценарий, защото ръстът на гръцкия БВП се дължи най-вече на туризма и корабоплаването – все отрасли, които най-много ще бъдат засегнати от кризата, така че реалният ръст няма да надвиши 0,7 на сто. Вътрешният дълг както за 2008, така и за 2009 година се очаква около 4 на сто.


            Междувременно финансовата къща Standard & Poor's предупреди, че е възможно да намали кредитния рейтинг на Гърция А/А-1. Standard & Poor's поставя под наблюдение финансовата и банковата система на страната, която според експертите се характеризира с голям вътрешен дисбаланс, който поради световната финансова криза може да доведе до рязко влошаване на икономическите показатели на страната. Къщата уточнява, че става дума за голямата зависимост на гръцките банки от заеми отвън, за възможното дестабилизиране на капиталите им както в Гърция, така и в Югоизточна Европа, както и за значителен спад във вътрешния  пазар.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus