Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Война дали да отворят магазините в неделя, 28 декември

27 Декември 2008 / 12:12:12  GRReporter
753 прочитания

            Истинска война между институциите се разиграва в последните дни около възможността утре, неделя, 28 декември, магазините да работят, за да могат да се компенсират поне частично щетите от бунтовете през декември и така или иначе свитото поради финансовата криза потребление.


            Търговците поискаха от министерството на развитието да им разреши да отворят и утре като стимул за подгряване на потребителското търсене, което въпреки коледния сезон е силно понижено. Министерството на развитието се съгласи по изключение утре магазините да останат отворени, но тогава пък скочиха синдикатите и заявиха, че по този начин им се отнема правото на почивка в неделя. В крайна сметка точно преди Коледа областната управа на областта Атика реши, че магазините няма да работят, тъй като по въпроса няма консенсус между различните институции.


            След решението на областната управа се надигна и опозоцоята, която обвини правителството, че се страхува да поеме отговорност и да остави магазините да работят в момент, когато търсенето на пазара се движи в много ниски стойности и са необходими стимули, за да има покачване на потреблението. Тогава се намеси областният управител на Атика георгиос Скурос, който се позова на указ, подписан през 1966 година от крал Константин и преразгледа негативното решение на собствената си областна управа. Така с решение на самия областен управител магазините само в центъра на Атина ще имат право да отворят утре, 28 декември, а работещите в тях по желание ще се явят на работа, без това да е задължително.


            Решението на Георгиос Скурос предизвика лавина от реакции. Кметът на северното предградие Маруси се позова на същия нормативен акт и разреши на магазините в общината да работят утре. Търговци от други общини като Кифизия, Халандри, Неа Йония, Глифада и Палео Фалиро решиха на своя глава да работят утре, въпреки че от гледна точка на закона това не е позволено. Към тях се присъединиха и търговци от цяла Гърция – Родос, Комотини, Волос, Александруполис, Йоанина, които също казаха, че ще отворят магазините си. В същото време синдикатите заплашват, че утре ще окупират магазините и няма да позволят те да работят.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus