Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцката Коледа

25 Декември 2008 / 13:12:17  GRReporter
829 прочитания

                В Гърция за първи път коледната елха се украсява през 1833 година в палатите на крал Ото и след това и в Атина, но едва след края на Втората световна война обичаят влиза във всяка къща. За предшественик на коледната елха се смята обичаят в къщата да се украсяват клонки от дива вишна или дива круша. Според преданията всички клонки с бодли гонят демоните от къщата. Затова на Бъдни вечер над огнището се поставят украсени клони, които заедно с пепелта от изгорелите дърва пазят къщата от всякакво зло.


                На остров Лесбос вместо елха украсяват маслиново дърво. По клоните му слагат бадеми, портокали, различни играчки. Много често особено по гръцките острови вместо клонки или елхи се украсяват лодките. Така например на остров Хиос посрещат Нова Година с корабчетата на Дядо Коледа. Жителите му изработват умалени търговски и военни корабчета, които се състезават помежду си колко майсторски са построени и доколко приличат на оригиналните.


                Коледната питка е един от много малкото древни обичаи, които са се запазили и до днес. В древността е съществувал обичаят на празничния хляб, който древните гърци поднасяли на боговете. Той бил леко подсладени и в него се слагала монета, за да покаже кой ще е щастливецът на компанията. Православното християнство продължило тази традиция. Легендата разказва, че преди около 150 години в град Кесария в областта Кападокия в Мала Азия. Крал на Кесария бил Василий, който обичал поданиците си и живеел в хармония с тях. Един зъл генерал обаче заплашил града, че ще го нападне, ако не му предадат всичките си съкровища. Василий прекарал цялата нощ в молитви в църквата, където на следващия ден го открил генералът, който влязал със свитата си в града.


                Кралят му отговорил, че Кесария е беден град и няма нищо друго, освен глад и бедност и му подал няколкото монети, които имал. И тогава станало чудото. От монетите се разнесла необичайна светлина и се появил богът на търговията Меркурий заедно със свита от ангели и прогонил генерала и лошите му войници. Василий решил да подари на всяка къща по един хляб и в него сложил и по една монета. Така гърците започнали да правят коледната питка, която разрязват на Нова Година, а гръцкият Дядо Коледа носи името на Свети Василий и идва на 1 януари.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus