Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Qatar Аirlines и Iberia се оттеглят от приватизацията на авиокомпания „Олимпик”

24 Декември 2008 / 10:12:55  GRReporter
855 прочитания

            Първите негативни последствия от декемврийските размирици в Гърция са вече факт – анархистите изплашиха най-силните играчи за спасяването на националния авиопревозвач. Компаниите Qatar Аirlines и Iberia, на които се възлагаха най-големите надежди и които представиха най-сериозните оферти за вдигането на крака на летателните операции на „Олимпик” и на наземното обслужване се оттеглят от по-нататъшно участие в конкурса. Гръцките медии отбелязват, че това е много неблагоприятно развитие за правителството на Костас Караманлис, който лично се ангажира с офертата на Qatar Аirlines по време на посещението си в Доха през ноември.


            За решението на Qatar Аirlines са повлияли последните размирици в Гърция през декември, които създават на страната имиджа на място, разтърсвано от социално напрежение, но също така и световната финансова криза и негативните последици от нея за туризма. Наблюдателите смятат, че зад решението на Iberia да се оттегли от надпреварата за наземното обслужване на „Олимпик” стоят акционерите й от British Airways, които са настояли компанията да не се въвлича в операции в страна, която е на ръба на социалната революция. Освен Qatar Аirlines и Iberia от конкурса за „Олимпик” се оттеглят гръцката Ellactor на предприемачите Боболас и Калицадзис, кандидат за наземното обслужване и италианската нискобюджетна компания MyAir.


            В играта за трите компании, наследнички на гръцкия национален превозвач – летателна компания, компания за наземно обслужване и компания за техническа поддръжка на самолетите, остават общо 11 участници, които са депозирали 17 оферти. 7 са офертите за летателните операции на „Олимпик”, като сред тях най-сериозни са тези на PCP Capital Partners, съвместно начинание на държавната авиокомпания на Обединените Арабски Емирства и британски инвестиционен фонд и частната американска авиокомпания Chrysler Air. За наземното обслужване фаворити са две компании, които вече оперират на гръцка земя – SwissPort и GoldAir. За техническата подръжка на самолетите най-силните оферти са на EuroCorp JV, съвместна френско-гръцка компания с участие и на международни инвеститори и Fouad Al Ghanim Group, кувейтски консорциум.


            Правителството разглежда офертите за приватизирането на авиокомпания „Олимпик” до 30 януари 2009 година.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus