Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцкото животновъдство пред карантина

21 Декември 2008 / 10:12:32  GRReporter
1429 прочитания

                Гръцкото животновъдство се намира под строго наблюдение от Европейската комисия, която е дала срок на страната до февруари 2009 да подобри конторла в животновъдните ферми. В противен случай комисията ще забрани движението на гръцки продукти от животински произход както в рамките на Съюза, така и в трети страни. Причината е в несъществуващия ветеринарно-санитарен контрол във фермите, където не се взимат проби от животните за наличието на тежки метали и други опасни за човешкото здраве вещества, няма достатъчно лаборатории за извършването на подобни изследвания и няма достатъчно квалифициран ветеринарно-медицински персонал.


                Експертите на Европейския съюз проверяваха цяла седмица гръцкото животновъдство и го класираха на... 28-мо място сред 27-те членки на организацията! Те обявиха 9 следващи проверки, които ще се извършват всеки месец и ще обхванат всички етапи от производството на храни от животински произход -  хранителна промишленост, контрол на заболяванията, които се предават от животните на хората, хигиена на кланниците, лаборатории за тежки метали и отрови в месото, фураж за животните, лекарства и антибиотици, кадрова политика, митнически контрол. Първата проверка е насрочена за 9 януари 2009 година.


Европейската комисия нееднократно е установявала празноти в системата на животновъдството на Гърция и нееднократно е отправяла предупреждения към страната. Подобна проверка бе направена и през юли, когато европейските експерти откриха, че в Гърция се правят само една четвърт от ветеринарните изследвания, които предвижда европейското законодателство в тази област. Едно от изследванията, което не се прави редовно е за наличието на бруцелоза сред овцете. Комисията е дала срок на Гърция до 31 декември 2008 година да започне да провежда редовно тези изследвания, в противен случай ще забрани обработката на мляко от неизследвани животни в млекопреработвателните комбинати на страната.  Мярката ще има изключително неблагоприятни последици за производството на различни видове сирена и млечни продукти в Гърция.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus