Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Имигрантски касти

21 Декември 2008 / 10:12:02  GRReporter
843 прочитания

            Кастово деление и омраза и война между различните групи имигранти се наблюдават от известно време в Гърция, твърди в изследване вестник „Катимерини”. Групите се оформят както на принципа кой по-рано е пристигнал в Гърция, но и на расистки принцип като тенденцията е европейците да си извоюват по-привилигеровано положение в сравнение с черните и афганците.


            Критерият, по който се определят имигрантските касти е надницата, която получават на ден. В най-ниската част на стълбицата са имигрантите от Афганистан, които или получават безобразно малко или не получават нищо, тъй като не говорят гръцки език и стават жертва на измамници работодатели. Следват иранците, иракчаните и мароканците, които са наемани за най-черната работа и получават по 20-25 евро на ден.


Бояджийте и различните видове строителни майстори, най-вече от Албания, но също така и от Полша и Русия получават по 50-55 евро на ден, а помощниците им по 40 евро на ден. Имигрантската аристокрация се състои от зидарите и мазачите, сред които има албанци, турци, но и гърци и тяхната надница достига до 60-65 евро на ден. Гърците обвиняват албанците, че са свалили надницата от 80 на 65 евро, източноевропейците обвиняват азиатците, че са я намалили до 20 евро.


Афганците и африканците, най-вече от страни с остри военни конфликти, живеят на улицата, нежелани от никого. Много от тях нямат документи, те или са в процедура на получаване на статут на бежанец или още не са започнали такава. Дори и да са квалифицирани и да искат да работят законно, не могат. „Работим по 12 часа и ни казват – ще ви платим утре и изчезват. След това пристига полицията и ни залавя нас”, разказва африкански имигрант.


Имигрантите от Индия, Пакистан и Афганистан обвиняват албанците в агресивен расизъм и нападения срещу семействата им. Африканицте недоволстват и от българите и румънците, които от една страна са европейски граждани и нямат нужда от социални осигуровки, за да са законно пребиваващи в Гърция, а от друга са готови да работят за много ниски надници. Така те се превръщат в най-желаните и евтини работници за работодателите.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus