Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„Замръзна” плана за срутване на сгради около Новия музей на Акропола

17 Декември 2008 / 15:12:37  GRReporter
794 прочитания

„Замразено” от Държавния съвет бе решението за срутване на сграда на ъгъла между улиците Мицеон 10 и Хаджихристу 1. Паралелно с това бе отменено издаването крайно решение за срутване на пет сгради на улиците Макрияни 10 и Хаджихристу 21, докато не приключи проучването на вещите лица към Техническата Камара относно тяхната статична архитектура. С искане за отмяна на рушенето на тези сгради са се обърнали към Държавния съвет жители на Атина, но и дирекцията на един културен център. Първоначалното решение за разрушаването на сградите беше издадено, след като Министерство на културата миналия август разгледа оценката на Централния археологически съвет, според която тези сгради не могат да бъдат счетени като паметници, защото не притежават особени архитектурни характеристики и не са интересни от гледна точка на градско планиране. На друго мнение обаче са учените от Факултета по Архитектура към Националния Политехнически Университет Мецовио. Вследствие бе поставена задача на вещи лица от Техническата камара да изучат вътрешното пространство на сградите, но не им бе предоставен достъп до нея, така че техния доклад не бе приключен. Решението за срутването на сградите доведе до изостряне на отношенията между археолози и архитекти. Сградите са крайно занемарени и опасни, не бяха оценени като важни от гледна точка на архитектурата им и са дадени от Министерство на културата на Новия музей на Акропола, се казва в сайта in.gr. На мястото, където се намират, трябва да бъдат направени археологически разкопки, а освен това една от сградите е на по-малко от 100 години и не може да бъде обявена за паметник на културата, за да бъде запазена. Също така бе отбелязано, че сградите пречат на преминаването на туристическите автобуси и закриват гледката към Новия музей на Акропола. На противно мнение бе Службата за Нови паметници на културата към Министерство на културата, която счита, че трябва да бъде запазена външната част на двете сгради и да бъдат обявени за паметници на културата или, ако е необходимо да бъде използвано пространството, където се намират, то тогава да бъдат преместени на друго място. При тези условия Държавният Съвет прецени, че трябва да бъде отложено срутването на една от тези сгради, а за останалите пет настоя от Министерство на културата и Организацията за построяване на Новия музей на Акропола, да позволят на вещите лица от Техническата камара да влезнат в сградите в срок от 15 дни след издаване на решението, за да дадат оценка.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus