Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Учениците ще останат по улиците и днес

15 Декември 2008 / 14:12:42  GRReporter
683 прочитания

Да продължат протестните демонстрации за убийството на 16-годишния Алексис Григоропулос решиха учениците. Днес ще бъде проведен седящ протест в 12,00 ч. на обед пред сградата на Централното Полицейско Управление на Атики на бул. Александрас, както и пред полицейски участъци из цялата страна.
Същевременно ще бъде спряно движението на централни пътни артерии в столицата – ще бъдат блокирани улиците около Министерството на образованието, Министерството на отбраната, улиците Тива, Тисеос, Даваки в Калитеа и площад Кораи в Пиреа. Решения за окупация на училищата ще бъдат взети поотделно от 15-членното събрание на учениците на всяко едно от тях.
До момента според данни на Министерство на образованието окупираните училища са 100, но според самите ученици техният брой варира между 400 и 600, както и около 100 университетски факултета.
Учениците взеха решение да останат на улицата до края на седмицата като ще изявяват протеста си чрез окупации, демонстрации и блокиране на уличното движение.
Едно от решенията, които бяха взети вчера е във вторник в шест часа следобед да започне мирно шествие от ъгъла на улиците Харилаос Трикупис и Калидромиу в квартал Екзархия, където бе застреляно момчето. Целта е шествието да завърши пред полицейския участък на района, а искането е да бъде преместен съответният участък от квартал Екзархия.
Ученици от гимназията в квартал Петруполис разговаряха с журналисти на всекидневника Елевтерос Типос: „Учим в едно „лошо” училище и ни очаква да влезем в един „лош” университет. Междувременно задлъжняваме семействата си с десетки хиляди евро за частни уроци и курсове. И за какво е всичко това? За да получим дипломи за висше образование, които в крайна сметка ще си останат само в рамка на стената? За да станем учени само „на хартия”? За да вършим по няколко работи, които няма да имат нищо общо с това, което сме завършили? Колкото и да четем, колкото и да се опитваме, колкото и оптимисти да бъдем, някъде дълбоко в себе си се страхуваме, че един ден и ние ще станем образовани млади служители за по 700 евро.” Относно кризата учениците споделиха, че „се затрудняваме да се справим с основните си задължения. Установила се е една система, която „иска” цялото общество – семейства, млади хора, възрастни, да дължат на банките. Съществува пълна несигурност.”

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus