Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Наемите на жилищата замръзнаха

11 Декември 2008 / 12:12:59  GRReporter
858 прочитания

С изключение на сградите, които се намират в близост до спирки на метрото в Атина и в Солун, където търсенето си остава голямо, в повечето общини цените остават същите като през 2007 г. и не се предвиждат промени в скоро време.


Резултатите от проучване на фирмата за недвижими имоти REMAX се потвърждават и от председателя на Общогръцката федерация на собствениците на недвижими имоти Стратос Парадиас. „Търсенето за наемане на помещения за професионална употреба, както и за жилища е силно намалял” каза за вестник „Елевтерос типос” г-н Парадиас.


Според проучването на REMAX размерът на наемите зависи от квартала и от местната инфраструктура (например дали в близост има спирки на метрото, дали е в близост до университет, до пътни артерии и т.н.), от качеството на жилището (дали има асансьор, автономно отопление, паркинг, складово помещение и т.н.), както и от характеристиките му (преди колко години е построено, на кой етаж се намира и т.н.).


В най-евтините райони на Атина и Солун наемите започват от 3 евро на кв.м. за месец и достигат до суми по-високи от 25 евро на месец за кв.м. в квартали като Колонаки, Плака и Ликавитос в Атина. Казано по друг начин - наемът за един месец на жилище в Колонаки се равнява на наемите за осем месеца на жилище в по-бедния квартал Колоно.


От проучването личи, че гърците предпочитат новопостроените сгради и тези, които са на не повече от 10-15 години, с площ между 80-90 кв.м. на висок етаж и в порядъка между 450 и 700 евро месечно. Чужденците, които живеят в Гърция избират стари сгради на повече от 20 години, с площ от 60 до 80 кв.м., обикновено на партерен етаж и на цени между 250 и 500 евро месечно.


Пазарът на наемани жилища до голяма степен бе поддържан през последните години от имигрантите, които наеха жилища в кварталите на Атина, от които повечето гърци са се махнали, както и такива, които са били напуснати от наемателите си, понеже са успели да си купят собствени жилища с жилищен кредит.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus