Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Експресни обезщетения за щетите

10 Декември 2008 / 18:12:23  GRReporter
785 прочитания

 


Освен парични обезщетения за фирмите, които са били засегнати от сблъсъците, правителство обсъжда прилагането и на други мерки като забавяне на заплащанията на финансовите задължения към държавата и удължаване на сроковете за покриване на финансовите задължения. Министър председателят Костас Караманлис поиска от министъра на икономиката Георгиос Алогоскуфис да бъдат направено всичко възможно за пълното обезщетение на гражданите, чиито имущества са били разрушени или са претърпели щети.


Обезщетенията са били обсъдени на заседание свикано от г-н Алогоскуфис с участието на председателите на Централния съюз на търговските дружества  Георгиос Касиматис, на Търговската и индустриална камара на Атина Константинос Михалос, на индустриалците Димитрис Асимакопулос, на федерацията на търговците  Димитрис Арменакис. От страна на представителите бе поето задължението да бъде направен списък на търговските фирми, на които са били причинени щети, който ще бъде предаден следващата седмица на министъра.


Според данни на Търговския Съюз в Атина, са били нанесени щети на 420 фирми в столицата с общ брой на служителите им 1000 души, като 32 от тях са напълно разрушени. В центъра на палежите са попаднали всички представителства на автомобили на булевард Александра, както и клоновете на банките. Щети са нанесени на къщи, апартаменти, но и на десетки коли из цяла Гърция. Освен това цел на атаките са станали и сградите, където се помещават министерствата на външните работи, на икономиката и на вътрешните работи.


През предишните години един от всеки десет магазина в центъра са били жертва на вандалщини и от тях 4,5% не са успели да заработят впоследствие.


Търговският Съюз в Атина поиска от министерството на икономиката да бъдат подсигурени заплатите на служителите в магазините, които са били засегнати, и които най-вероятно няма да работят по време на празниците.


С предложение за подкрепа на търговците директно се отзова Националната банка на Гърция, която предложи да забави изплащането на вноските на търговските кредити до 12 месеца като паралелно с това ще отпусне специален кредит за засегнатите фирми с изплащане на първата вноска след 12 месеца. 


            Министър-председателят Костас Караманлис обяви още незабавна финансова помощ от 10 000 евро за всички подтрадали малки и средни предприятия, възстановяване на 50 на сто от щетите, които са на стойност между 10 и 200 хиляди евро и заем за останалите 50 на сто с гаранции от държавата и за срок от 15 години. За тези магазини, които няма да могат да отворят до 20 декември, правителството се нагажира да изплаща заплата, коледен бонус и всички предвидени от закона задължения към работещите в тях в продължение на 3 месеца.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus