Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Трета нощ - хаос и безобразия в Атина

08 Декември 2008 / 23:12:55  GRReporter
678 прочитания

          Гърция изживява събития, които не са познати в годините след падането на хунтата. Смъртта на 16-годишния Александрос Григоропулос, причинена от полицейски куршум отприщи реакции на гняв и нетърпимост в цялата страна. Днес ученици и студенти протестираха в 42 градове е Гърция, на много места демонстрациите прерастнаха в сблъсъци. 45 000 полицаи са в повишена готовност. Това е най-голямата мобилизация на силите на реда след провеждането на Олимпийските игри през август 2004 година.


          В центъра на Атина положението е извън контрол за трета поредна нощ, като насилието ескалира  с всеки изминал час. Във вечерните часове 12 сгради в центъра на гръцката столица горяха, горят боклукчийски кофи по улиците. Демонстранти, които крият лицата си с качулки, рушат и разграбват магазини и офиси. Подобна е картината и в Солун. Полицията отговаря със сълзотворен газ.


          Тази вечер премиерът Костас Караманлис свика извънредно заседание на министерския съвет, а веднага след него има насрочени срещи с лидерите на всички парламентарно представени политически партии. Утре в 9,30 сутринта Караманлис ще се срещне и с президента на страната Каролос Папуляс. Официалното обяснение за срещите е информиране за ситуацията в страната, но в публичното пространство вече витаят страховете за извънредно положение.


          Утре е погребението на загиналия Александрос Григоропулос. В цялата страна училищата и университетите ще останат затворени в знак на траур, те няма да се отворят и в сряда, когато от седмици е обявена 24-часова общонационална стачка. За утре също има предвидени демонстрации и протести на ученици и студенти из цяла Гърция.


          Безредиците в гръцката столица са водеща международна новина във всички световни медии, които отбелязват, че убийството на 16-годишния младеж е последната капка, която е преляла общественото търпение към управлението на Нова демокрация, съпътствано от постоянни скандали.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus