Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Рекет по гръцки

04 Декември 2008 / 11:12:28  GRReporter
701 прочитания

            Какво става, ако сте изтеглили заем от гръцка банка и не можете да го изплатите? Ако сте били разточителни с кредитната си карта и сега не можете да изплащате вноските? Ако сте си купили скъпа електронна апаратура на лизинг и поради кризата не можете да си позволите да я изплатите? Ако имате финансови проблеми и се затруднявате да се издължите дори на водоснабдяването и на електроснабдяването?


            Е, тогава със сигурност попадате в ръцете на така наречените компании-бирници. Официално в Гърция те са 10 на брой и към тях се обръщат всички банки, търговци и компании, които имат така наречените лоши длъжници, за да им помогнат да си съберат дълговете. Звучи познато, нали? Това, което в случая различава тези фирми-бирници от познатите ни до болка мутри-рекетьори е, че те не са част от мафията и че към услугите им не прибягват обикновени криминални престъпници. Те са част от легалния икономически живот на Гърция, въпреки че за дейността им няма закон или правила и към тях се обръщат банки, вериги магазини и дори националният телеком ОТЕ.


            За миналата 2007 година гръцките бирници са „обслужили” заеми на стойност над 600 милиона евро, като печалбата им е достигнала 51 милиона евро. „Хонорарът”, който взимат за „обслужен” заем се движи между 0,8 и 12 на сто. Когато кредиторът, най-често в 70 на сто от случаите банка, но и търговец или държавно предприятие разбере, че клиентът не може да си изплаща заемите, той го предава на бирника. Бирникът започва да го притиска да си плати дължащото като в повечето случаи това притискане завършва със заплахи, шантаж и изнудване. Според Сдружението на компаниите за обслужване на оплакванията, каквото е официалното име на бирниците, всеки ден тези 10 компании провеждат по ... 150 000 телефонни разговори със задлъжнели гърци.


            Интересното в случая с гръцкия рекет е, че докато всички си затварят очите пред съществуването му, включително и държавата, именно компаниите-бирници поискаха да се легализира дейността им и да се приеме закон или нормативен акт, който да регламентира това, което правят. Според прогнозите им поради световната финансова криза през 2009 година лошите длъжници ще се увеличават като геометрична прогресия, а с това и печалбите на бирниците. Те не искат да се отказват от работата си, защото икономическата система има нужда от нея, а и печалбата е добра.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus