Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Възстановяват бежанския комплекс в Атина

04 Декември 2008 / 08:12:37  GRReporter
797 прочитания

До миналата седмица от балконите на изоставените стари сгради на атинския булевард „Александрас”, където са били настанявани бежанци, висяха надписи „Не на разрушаването”. Те лаконично пазеха архитектурната и историческа стойност на тези емблематични сгради в центъра на Атина. Докато не бе взето решението да бъдат обявени за архитектурни паметници от Министерство на Културата, в резултат на което се реши и стартирането в началото на 2009 г. на международен конкурс за тяхното реставриране.


Предложения за развитието и експлоатацията на бежанския комплекс има много. Измежду тях се откроява предложението за създаването на Музей на Малоазиатския Елинизъм и Музей на гръцкия национален герой Карагьозис, които са пряко свързани с културата на първите обитатели на сградите и на техните наследници. Съюзът за спасяване на блоковете на бежанците, както и Димитрис Евтаксопулос - един от собствениците на 51-те апартамента от общо 228, подсещат за предложението на обитателите на тези блокове, в което се настоява в плановете да се вземе предвид и реалността – че в тези блокове все още има обитатели. „Ние подкрепяме предложението две от сградите да останат жилищни, две да бъдат превърнати в общежития за раково болни към болницата „Свети Сава” и за техните роднини, две да бъдат превърнати в студентски общежития, а две да бъдат дадени като сгради за помещаване на културни изяви.”


Запазването на тези сгради, което е крачка напред в сравнение с „разрушителния дух на нашите времена”, както подчерта преподавателката в Атинския Университет Елени Феса, „и употребата им в други области може да спомогне за покачването на стандарта на квартала.” Според преподавателя в Националния политехнически университет Мецовио г-н Панайотис Турникиотис, осемте сгради могат да се превърнат в „райско кътче насред ада, в който живеем”. Едно смело превъплъщение на квартала, което ще съчетае зелени площи със сгради и ще стане повод да преразгледаме логиката на града чрез създаването на малки градски градинки, които подсигуряват по-високо качество на живот.”


От 1967 г. насам различни правителства се опитват да срутят сградите на бул. Александрас. Целият комплекс обозначава началото на движението на модернизма в Атина, а блоковете са дело на архитектите Кимонас Ласкарис и Димитриос Кириаку. Тяхното обявяване като паметници на културата през 2003 г. от Министерство на културата представлява победа «срещу експлоатацията на града от предприемачите” и спомага за опазването на историческите му и архитектурни забележителности, подчерта секретарката на Съвета на архитектите към Гръцкото Дружество, Ирини Грациа.  Аргумент, който е способен да ги причисли към архитектурното богатство на Атина.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus