Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Какво очаква Атина от Хилари Клинтън

03 Декември 2008 / 18:12:33  GRReporter
670 прочитания

            Номинирането на бившата първа дама Хилъри Клинтън за първи дипломат на САЩ се посрещна еуфорично в гръцката столица, но външното министерство не очаква „революция” нито в гръцко-американските отношения, нито в позицията на Вашингтон по отношение на спора за името на Македония или на Турция. При всички положения обаче Хилари начело на Държавния департамент дава възможност за персонална изява на гръцкия външен министър Дора Бакояни, тъй като двете дами са се срещали лично поне 4 пъти и може да се каже, че са създали добро приятелско отношение помежду си. Нещо, което във никакъв случай не е вярно за Бакояни и предшественичката на Клинтън в Държавния департамент Кондолиза Райс.


            Вестник „Елефтерос типос” прави прогнозата, че Дора Бакояни ще иска да се срещне тет-а-тет с новия американски държавен секретар веднага след встъпването му в длъжност на 20 януати. Според вестника Бакояни, в качеството си на председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще отиде във Вашингтон още през февруари. Нека да припомним, че много преди това гръцкият външен министър ще посети и Москва. Както е известно Дора Бакояни поддържа отлични отношения с гръцките американци в средите на Демократическата партия, които са спонсори на съпруга на Хилари Бил Клинтън. Затова и по време на първичните избори в Демократическата партия гръцката дипломация заложи изцяло на Хилъри, а не на Барак Обама.


            Все пак в гръцкото външно министерство не забравят, че американската външна политика се гради на основата на дългосрочните интереси, а не на личните отношения. Те припомнят, че администрацията на Бил Клинтън не е била ососбено благосклонна към Гърция по отношение на споровете с Македония или Турция.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus