Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Интернет обучение за родители и студенти

03 Декември 2008 / 08:12:49  GRReporter
810 прочитания

В рамките на Европейската Дигитална стратегия за периода от 2006-2013 г., правителството на Гърция стартира действието на програмата за он-лайн образование (http://www.ekpaidefteite.gr), която поема финансирането на част от обучението и дипломирането на студенти в сферата на Информационните технологии и комуникации.  Програмата се отнася до всички студенти, които са били приети с общогръцки кандидатстудентски изпити от 2005 до 2007 г. в университетски факултети в страната. В програмите могат да се вземат участие и студенти от бакалавърския курс на образование на Гръцкия Отворен Университет, както и всички студенти с увреждания.


Става въпрос за една нова програма, която се осъществява със съдействието на Министерството на икономиката и финансите и Министерството на националното образование и религиите, и с подкрепата на Националната мрежа за изследвания и технологии – институция, която е под опеката на Главния секретариат за изследвания и технологии към Министерство на развитието. Студентите имат възможността да придобият диплома и знания на ниво начинаещи, напреднали и специалисти в новите технологии и цифровите приложни науки.


Курсът им на обучение може да бъде спонсориран с 90% от общата стойност на обучението и удостоверението към него, достигащи до 600 евро на студент. Втората програма под опеката на тези институции цели обучението на родителите в използването на нови технологии, като се отдава и голямо значение на обучението им във връзка с „обезопасяването” на интернет пространството за техните деца.


За покриването на специалните нужди на студентите, които страдат от сериозни физически заболявания, ще бъдат отпуснати 90% от общата стойност на обучението, изпита и удостоверението, или максимум до 1200 евро на всеки.


Осъществяването на програмата за обучение на студентите започна в началото на юни тази година, а записванията приключиха в края на ноември, като много преди крайния срок бе попълнен броят на местата.


Втората програма, която стартира тази година цели обучението на родителите на ученици от гимназиалния курс. Всеки курс започва с петчасово обучение на родителите в техните домове от специалисти и включва презентация на образователните „машини за търсене” и услугите, които предлага гръцката училищна мрежа. На родителите ще бъде даден достъп до пакети за автономно обучение по интернет (e-learning). Също така програмата финансира и включването в интернет в продължение на два месеца за родители, които не са абонати. Необходима предпоставка за включване в програмата е родителят да има компютър с възможност за интернет-връзка.


След като приключат обучението си, родителите ще могат да се явят на изпити и да получат удостоверение за знания по информатика или работа с компютър. 34 000 родители, от които 80% са майките, от 1 300 училища вече са получили кодове за участие в програмата. Записванията продължават до 5 декември, а повече информация, може да бъде намерена на сайта: www.goneis.gr

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus