Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Отварят врати три от сградите на Двореца Татой

31 Октомври 2008 / 08:10:22  GRReporter
2128 прочитания

Министерството на Културата в опита си да потопи посетителите на Татой в атмосферата на епохата е предвидило да направи като начало тур със специалист по темата, който да разкаже историята на двореца. Ще започва от Павилиона на запазения до днес централен портик, който ще се превърне в информационен център, и ще завършва в къщичките за помощния персонал, които се намират в центъра на имението. Тези стари скромни сгради, подходящо устроени, ще бъдат и първите, които ще приемат посетители. Наблизо ще работи и малко кафе, което ще сервира и безалкохолни напитки.
Но работите, които се извършват в Татой от три различни служби на Министерство на Културата – от Дирекция по реставрацията, 1-ва Служба за най-нови паметници на културата и Служба за археологически колекции, не могат по никакъв начин да бъдат наречени впечатляващи поради липсата на минимални средства за реставрацията.
Малкото реставратори и историци на изкуството продължават работа в три контейнера, които са поставени в двора пред херметически затворения дворец. Те почистват и реставрират ръкописи, книги, гравюри, картини, икони, малки предмети, играчки, гоблени, килими, войнишки униформи, шапки, дори и колекцията от рокли на Анна Мария. Безбройни са предметите, които са заключени в двореца вече 40 години, в помещения, които са просмукани от влагата и прахта, а мухълът разяжда предметите на изкуството, скъпите тъкани и ценните документи.
Наличните средства на министерството не достигат, за да позволят навременното осъществяване на този амбициозен проект по реставрацията на богатствата на двореца. Поради липсата на средства се намира във висящо положение и изследване за вероятни древни или византийски находки някъде изпод Татой. Но дори с минималните средства, които са били дадени преди две години на Службата за археологически колекции, вече са намерени и описани 202 творби от древността и 204 византийски и следвизантийски. Работите по реконструкцията на три от общо 39-те сгради – кухни, конюшни и т.н., които са спонсорирани от одобрени проекти на ЕС, също се намират на добър път.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus