Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Банките отхвърлят половината молби за заеми

30 Октомври 2008 / 12:10:24  GRReporter
730 прочитания

            Банката на Гърция издаде разпореждане към финансовите институции в страната рязко да съкратят заемите, които дават на клиенти. Според правния съветник на Асоциацията на гръцките банки Георгиос Камбуракис, цитиран от вестник “Елефтерос типос”, в момента се отхвърля всяка втора молба за заеми, а само допреди няколко седмици са се отхвърляли 4 от всеки 10 молби за заеми. Той очаква, че ако кризата продължи, банките ще отхвърлят 70 на сто от исканията за кредити.


            Миналата година финансовите институции заемаха по 1,3 милиарда евро на месец, тази година “паднаха” под 800 милиона евро на месец. Липсата на средства в наличност и високата цена на кредитите са причината са стисливостта на банкерите. Съветът на Банката на Гърция е за 2009 година финансовото инвестиране да не пада под 10 на сто, за да има свеж приток на пари към домакинствата и предприемачите в страната.


            Централната банкова институция е разпространила указание заемите, които се дават срещу ипотека да не надвишават 90 на сто от стойността на недвижимия имот, а заемите, които се дават на физически лица да не надвишават 30 процента от месечния доход на съответния клиент.


Банката на Гърция разпространи и списък на така наречените нежелани клиенти. Това са клиенти, които имат или в миналото са имали проблеми с погасяването на заемите, които вече са направили големи заеми и/или прекалено свободно разполагат с кредитните си карти. Сред нежеланите клиенти са и тези, които са обявили процедура на фалит или в миналото са обявявали фалит, срещу които се водят процедури за изземването на недвижими или движими имоти. Банките няма да дават с охота заеми на чужденци извън Европейския съюз и извън балканските страни, както и на такива с ниски доходи.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus